Bioingeniøren Lise Andresen tar med seg positive koronaprøver til sekvenseringsavdelingen på Ullevål Sykehus, for å lete etter muterte koronavirus.
Bioingeniøren Lise Andresen tar med seg positive koronaprøver til sekvenseringsavdelingen på Ullevål Sykehus, for å lete etter muterte koronavirus.

40 nye tilfeller av britisk mutantvirus oppdaget i Oslo. Samtidig er smitten den laveste siden oktober

Ifølge Folkehelseinstituttet er det til nå oppdaget 134 tilfeller av det britiskmuterte koronaviruset i Oslo. Det betyr at drøyt en fjerdedel av den til nå registrerte smitten av det muterte viruset er i hovedstaden.

Publisert

Så langt for desember, januar og februar er det analysert 1.048 virusprøver fra Oslo. De siste prøvene er fra helgen, og ifølge VG viser de 40 nye tilfeller av det muterte britiske koronaviruset i Oslo.

Majoriteten av prøvene analysert av Folkehelseinstituttet stammer fra hovedstaden. Men FHI antar det britiske koronaviruset har spredd seg til store deler av landet.

Laveste smittetall siden oktober

— Vi regner det som sannsynlig at den engelske varianten vil bli dominerende i hele eller deler av landet i løpet av noen uker eller måneder. Dette er analyser av et skjevt utvalg av positive prøver avgitt i Norge, med hovedvekt på prøver fra Oslo, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Samtidig som det oppdages flere smittetilfeller fra mutert virusvariant går antallet registrerte smittetilfeller i Oslo ned. Sist uke ble det registrert 411 tilfeller med koronasmitte i hele byen. Oslo har ikke hatt så lave smittetall siden nest siste uke av oktober i fjor.

Samtidig med lave smittetall i Oslo dukker altså en mer smittsom variant av koronaviruset opp.

— Vi ser at disse positive prøvene som indikerer virusvarianter er avgitt i løpet av de siste to ukene. Dette er samme periode som smittetallene både i Oslo og landet har gått ned, sier Vold.

Ønsker å analysere flere prøver

De smitteverntiltakene vi allerede kjenner og bruker ser ut til å også virke godt for å begrense den engelske virusvarianten, og trolig også den sør-afrikanske. Det er med andre ord fortsatt avstand, hånd- og hostehygiene og å holde seg hjemme når man er syk som er de aller viktigste og mest effektive tiltakene for den enkelte, skriver FHI.

— Vi har betydelig bedre oversikt enn de fleste andre land i Europa, men ønsker oss likevel enda flere prøver til analyse, både fra laboratorier i hele landet, og positive prøver avgitt tilbake i tid for å få mer informasjon om hvor lenge disse variantene har vært i Norge, sier Line Vold.

Powered by Labrador CMS