— Situasjonen er fortsatt uforutsigbar, og vi må regne med at epidemien vokser igjen når befolkningen kommer tilbake til hverdagen etter sommeren, skriver FHI i sin siste koronarapport.

Koronasmitte i Oslo trolig synkende, mener FHI. Likevel advares det mot en ny smittebølge i høst

— Den samlede overvåkingen tyder på at sommerbølgen har passert toppen og fortsatt er i svak nedgang, skriver Folkehelseinstituttet om koronasmitte. Tallene for Oslo viste lav smitte første halvdel av august og var trolig synkende.

Publisert

Oslofolk flest tenker neppe særlig mye på korona og smittetall. Hverdagen slik vi kjente den før pandemien er mer eller mindre tilbake for de aller, aller fleste.

Likevel fortsetter Folkehelseinstituttet å overvåke smittetallene over hele landet. Og for Oslos del ser det lovende ut. Ifølge FHI var reproduksjonstallet, forkortet som R, på 0,6 i hovedstaden i uke 31 og 32.

— Situasjonen fortsatt uforutsigbar

Reproduksjonstallet viser hvor mange personer én person med koronasmitte smitter videre. Hvis R=1, vil hver smittede person i snitt smitte én annen person. Når tallet er 0,6 i Oslo betyr det at smitten sannsynligvis er synkende.

Men FHI advarer likevel, og viser til at smittetallene er fra uke 31 og 32. Det er før skoleferien var slutt, og det betyr at mange arbeidstakere heller ikke var tilbake på jobb etter ferie.

— Situasjonen er fortsatt uforutsigbar, og vi må regne med at epidemien vokser igjen når befolkningen kommer tilbake til hverdagen etter sommeren, skriver FHI i sin siste koronarapport.

Mener særskilte smitteverntiltak ikke trengs

— Utover høsten kan eventuelle nye varianter med økt spredningsevne gi nye bølger. Helseinstitusjonene må ha beredskap for flere innleggelser, for utbrudd og for større sykefravær, mener Folkehelseinstiuttet.

Nå tilbys alle over 65 år en fjerde oppfrskningsdose med vaksine. Utover høsten vil tilbudet trolig utvides til flere grupper. FHI mener i rapporten at samfunnet fortsatt bør holdes åpent, uten særskilte smitteverntiltak.

— For øvrig kan samfunnet, herunder barnehager, skoler, høgskoler og universiteter, fortsette med normal hverdag uten egne smitteverntiltak mot covid-19, heter det i rapporten.

Powered by Labrador CMS