I en epost lørdag formiddag skriver Espen Skjønbergs barnebarn Jeppe Skjønberg at bestefaren sovnet stille inn fredag kveld.

Skuespilleren Espen Skjønberg er død. Han ble 98 år gammel

Født og oppvokst i Oslo hadde Espen Skjønberg en skuespillerkarriere som strakk seg over åtte tiår. Fra filmdebut i 1937 og til han var godt over 90 år. Espen Skjønberg ble 98 år gammel.

Publisert

Familien bekrefter overfor NTB lørdag at han sovnet stille inn fredag kveld.

Espen Skjønberg var en av våre største, mest produktive og mangfoldige skuespillere. Han har spilt over 70 roller ved Nationaltheatret, har medvirket i over 40 filmer og har vært med i flere TV-serier.

Skjønberg høstet også internasjonalt ry og spilte teater både i USA og England. På 1980-tallet ble han beskrevet som norsk teaters største eksportartikkel.

Scenedebuterte i 1945

Espen Skjønberg scenedebuterte på Chat Noir i 1945 og var første gang ansatt ved Nationaltheatret fra 1946 til 1949.

Deretter arbeidet han ved Oslo Nye Teater i 17 år og et par år ved Det Norske Teatret, før han i 1968 igjen kom til Nationaltheatret, hvor han hadde sin avskjedsforestilling i 1995.

Men som skuespillere flest kunne ikke Espen Skjønberg se for seg noen stille og rolig pensjonisttilværelse. Han fortsatte å jobbe.

— Jeg tror at en holder seg frisk lenger ved å være i aktivitet. Jeg skjønner ikke hva det er å nyte sitt otium, sa han.

Sto på scenen som 91-åring

91 år gammel fikk han Hedda-pris som beste mannlige medspiller for rollen som Tsjebutykin i «Tre søstre» av Tsjekhov på Nationaltheatret.

I 2004 fikk Espen Skjønberg æresprisen av Amandakomitéen for sin innsats i norsk film- og scenekunst.

I 2009/10 gjorde han stor suksess med sin egen forestilling «Om Hamlet» på Nationaltheatret. Skjønberg var kjent som en av Norges fremste Shakespeare-tolkere og fikk allerede i 1952 kritikerprisen for sin Hamlet-tolkning

Skjønberg var allsidig i sitt valg av roller, og han spilte også i TV-serier som «Syv søstre» og «Berlinerpoplene». Han var også med i NRKs adventskalender «Jul i blåfjell».

Engelsk suksess

Espen Skjønberg gjorde også stor suksess på engelske scener. Han spilte så ofte på The Royal Exchange i Manchester at han i et intervju sa at «dette er nesten blitt min annen scene».

— The Royal Exchange er et fantastisk teater, helt enestående i Europa, mente Skjønberg.

Han spilte også på det meget prestisjetunge Almeida-teatret i London, der han i 1990 sto på scenen sammen med Claire Bloom i Ibsens «Når vi døde vågner».

Listen over priser Skjønberg har mottatt, er lang. Han fikk både Norsk kulturråds og Amandas ærespris, Heddaprisen, Gullruten og Aamot-statuetten. I 2007 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Han var også æresmedlem i Norsk Skuespillerforbund.

Beskjeden mann

Skjønberg var ingen person som framhevet seg selv. Han var merkelig sky, likte ikke intervjuer, men møtte likevel journalister med den største vennlighet.

Med sin kollega Torlav Maurstad fremførte Espen Skjønberg i 2005 på Nationaltheatret Samuel Becketts stykke "Mens vi venter på Godot".

Espen Skjønberg var ikke opptatt av publisitet om sin egen person, men av å yte sitt beste på scenen.

Espen Skjønberg var gift med skuespilleren Mona Hofland, som døde i 2010. De to skydde kjendislivet, og sladrepressen og var sjelden å se på premiere- og kjendisfester.

Espen Skjønberg ble født i Oslo 7. april 1924. Han ble født inn i en skuespillerfamilie. Både hans mor Henny og faren Eugen Skjønberg var skuespillere.

Powered by Labrador CMS