Dersom omikronvarianten gir omtrent like alvorlig sykdom som deltavarianten, vil belastningen på helsetjenesten øke betydelig, heter det i FHI-rapporten.
Dersom omikronvarianten gir omtrent like alvorlig sykdom som deltavarianten, vil belastningen på helsetjenesten øke betydelig, heter det i FHI-rapporten.

FHI-tall viser hurtig spredning av omikron: Hvert fjerde koronatilfelle i Oslo skyldtes omikron

— Omikrontallene viser at andelen øker daglig. Foreløpige data for uke 50 viser 25,6 prosent andel omikron i Oslo, skriver Folkehelseinstituttet i sin siste ukesrapport.

Publisert

De siste fire ukene har omikronvarianten av koronaviruset stått for 11 prosent av smittetilfellene i Oslo. Men foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser nå en kraftig økning.

Mer enn hvert fjerde registrerte koronatilfelle i Oslo i uke 50 skyldtes omikron, skriver FHI i sin ukesrapport.

— Vanskelig å holde under kontroll

— Vekstraten til omikron er fremdeles høy og har høyere vekst enn alle tidligere bekymringsvarianter som har gitt spredning i Norge, skriver FHI.

I sine beregninger tror FHI at omikron iløpet av kort tid vil ta over for den mindre smittsomme deltavarianten. Dersom omikron gir alvorlig sykdom kan det føre til ytterligere press på sykehusene.

— Omikronvarianten har større spredningsevne enn deltavarianten. Dermed vil epidemien bli vanskeligere å holde under kontroll. Dersom omikronvarianten gir omtrent like alvorlig sykdom, vil belastningen på helsetjenesten øke betydelig, heter det i FHI-rapporten.

Ifølge FHI har størstedelen av de sekvenserte tilfellene med omikron så langt tilknytning til julebordutbruddet i Oslo.

Oslo topper sykehusinnleggelser med korona

— Men flere andre importer ser også ut til å sette sitt preg på smittebildet, oppgir FHI.

Likevel understrekes det i rapporten at det fremdeles er ulike undergrupper av deltavirus som driver smitten og den økende pandemien.

I rapporten bekreftes også den første sykehusinnleggelsen i Norge av en pasient med omikron. Men det oppgis ikke hvilket sykehus eller fylke som fikk en innleggelse av en omikronsmittet koronapasient.

53 pasienter fra Oslo ble sist uke innlagt på sykehus, oppgir FHI i rapporten. Det er fem flere innleggelser i Oslo enn den foregående uken, og hovedstaden er det fylket med klart flest koronainnleggelser - 7,6 per 100.000 innbyggere.

Siden pandemien startet i mars i fjor er det registrert 281 koronarelaterte dødsfall i Oslo. Det er 22 prosent av alle koronarelaterte dødsfall i Norge. Og Oslo er også det fylket som topper dødsfall - 40,3 per 100.000 innbyggere, viser FHI-tallene.

Powered by Labrador CMS