Selv om oslofolk er slankere enn resten av befolkningen i Norge, er fedme et økende problem også i hovedstaden.

Oslofolk slankest i landet - i Nordland er det dobbelt så mange som sliter med fedme

— Vi vet fra tidligere undersøkelser at det er en mindre andel som har fedme i urbane befolkninger, opplyser FHI etter at nye tall fastslår at oslofolk er slankest i landet. Likevel er en av ti i hovedstaden definert som overvektig.

Publisert

Selv om oslofolk er slankere enn resten av befolkningen i Norge, er fedme et økende problem også i hovedstaden.

De siste tiårene har nordmenn generelt sett blitt tjukkere og tjukkere, viser statistikken som er ført siden 1960-tallet.

— Livvidden har økt kraftig

— Det er ingen overraskelse at andelen med overvekt og fedme har økt de siste årene, dette har vært en mangeårig trend, sier overlege Haakon Meyer ved Folkehelsesinstituttet (FHI).

På slutten av 1960-tallet hadde kun fem prosent av norske menn i 40-årene fedme. For kvinnene sin del ble delen med fedme redusert fra 13 til 7 prosent fra 1960-tallet frem til slutten av 1970-tallet, før det begynte å øke igjen fra 1980.

— I tillegg har livvidden økt kraftig hos både menn og kvinner, forteller Meyer.

Andelen med fedme er større utenfor byene enn i byene. 22 prosent har fedme i Nordland, mot bare 11 prosent i Oslo, viser selvrapporterte tall fra Den nasjonale folkehelseundersøkelsen (NHUS), som ble gjennomført av Folkehelseinstituttet i 2020

Mindre fedme i urbane strøk

— Vi vet fra tidligere undersøkelser at det er en mindre andel som har fedme i urbane befolkninger, og Oslo er det eneste fylket i Norge som kun består av en by, sier Meyer.

Bare 23 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene mellom 40 og 49 år har en BMI på under 25, som regnes som normalvektig.

Resten er enten overvektige eller har fedme. Det viser tall fra flere undersøkelser som blir beskrevet i Folkehelserapportens kapittel om overvekt og fedme.

Powered by Labrador CMS