Ved utgangen av februar er det registrert nær 280.000 koronatilfeller i Oslo siden pandemien startet for to år siden.
Ved utgangen av februar er det registrert nær 280.000 koronatilfeller i Oslo siden pandemien startet for to år siden.

Koronasmitten har flatet ut i Oslo, viser ny rapport

FHI mente for halvannen uke siden at koronasmitten hadde nådd toppen i Oslo. Nå viser ferske tall at smitten har flatet ut. Men det er grunn til å ta forbehold - barn og unge trenger ikke lenger teste seg ved mistanke om smitte.

Publisert

— I uke 8 er det registrert 19.879 koronasmittede, et snitt på 2.840 tilfeller per dag, skriver helseetaten i den siste koronarapporten.

Dette er omtrent på samme nivå som i uken før. Da ble det registrert 20.054 nye koronatilfeller i Oslo (et snitt på 2.865 per dag).

— Ganske lik trend som København

Når man studerer smittekurven viste den i uke 6 en synkende tendens. Nå ser smittekurven ut til å ha flatet ut. Det er nå fire uker siden Oslo hadde en topp i koronasmitten.

Helt til høyre kan man se hvordan koronasmitten først falt, og så flatet ut.
Helt til høyre kan man se hvordan koronasmitten først falt, og så flatet ut.

— Det er en trend som er ganske lik som i Danmark. Der de tidligere har hatt mest smitte er i København, som nå har minst smitte, sa fagdirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet (FHI), Frode Forland for halvannen uke siden.

Nær 40 prosent av oslofolk har hatt korona

Det er likevel grunn til å ta noen forbehold når det gjelder Oslos smittetall. Og helseetaten advarer mot skjult smitte som ikke registreres.

— Fra 12. februar trenger ikke barn og unge lenger teste seg ved mistanke om smitte, og da vil de heller ikke registrere et prøvesvar, skriver etaten i koronarapporten.

— Smittetallene er derfor avhengig av i hvor stor grad befolkningen registrerer sine prøvesvar, og det er grunn til å tro at det er flere smittede enn tallene viser, mener helseetaten.

Ved utgangen av februar er det registrert nær 280.000 koronatilfeller i Oslo siden pandemien startet for to år siden. Totalt er dermed nesten 40 prosent av befolkningen i hovedstaden registrert smittet iløpet av disse to årene.

— Nedgang blant barn og unge skyldes trolig nye regler

— Bydelene Stovner og Søndre Nordstrand har størst andel smittede (begge 44,5 prosent av befolkningen). Bydelene Ullern og Frogner har lavest andel smittede (henholdsvis 35,4 og 36,0 prosent), skriver helseetaten.

Andel registrert koronasmitte fordelt på bydeler.
Andel registrert koronasmitte fordelt på bydeler.

I uke 8 ble det registrert flest smittede i aldersgruppene 30–39 år (5.201 tilfeller) og 20–29 år (4.889 tilfeller).

Fra uke 7 til uke 8 var størst nedgang i antall tilfeller i aldersgruppene 10–19 år (fra 1.788 til 1.279 tilfeller) og 6–9 år (fra 763 til 489 tilfeller).

— Denne nedgangen er sannsynligvis påvirket av at barn og unge ikke lenger trenger å teste seg ved mistanke om smitte. Fra uke 6, da endringen ble innført, til uke 8 har andelen smittetilfeller blant barn og unge under 20 år gått ned fra 28 til 14 prosent av totalt antall registrerte smittede, heter det i koronarapporten.

Powered by Labrador CMS