Hilje Stormo er tillitsvalgt i Parat, og ansatt på Oslo Plaza
Hilje Stormo er tillitsvalgt i Parat, og ansatt på Oslo Plaza

Full seier til hotellansatte i retten. Arbeidsgiverne på Plaza og Bristol får ikke røre tipspengene deres

– Det er mange blide ansikter på arbeid nå, men vi tør ikke feire helt ennå. Dommen kan bli anket enda en gang, så seierstemningen er litt på vent.

Publisert

aI tingretten i juni 2021 tapte de hotellansatte. Men i Borgarting lagmannsrett fikk de fullt gjennomslag for å beholde all tipspengene.

Dommen sier at arbeidsgiverne ikke har rett til å foreta trekk i de ansattes tips for å dekke papirarbeidet som kreves for å rapportere dem inn som skattepliktig inntekt.

— Det var aldri noen konflikter rundt tipspengene her hos oss tidligere. Arbeidsgiveren la seg aldri borti tips og fordelingen av den før 1. januar 2019. Da kom en ny skatteregel som sa at arbeidsgiverne skulle trekke skatt fra tipsinntektene. Før det førte vi selv på tro og ære opp tipsen i selvangivelsen, sier tillitsvalgt i Parat, Hilje Stormo (34). Han er også service manager på Oslo Plaza hotell.

Tok seg til rette

Stormo forteller at det var stor uenighet om konklusjonen i dommen fra tingretten. De ansatte følte at arbeidsgiverne tok seg til rette. Etter den siste dommen har stemningen snudd.

— Dommen i lagmannsretten er enstemmig, og vi ansatte mener dommen er riktig og er enig i konkusjonene. Det er mange blide ansikter på arbeid nå, men vi tør ikke feire helt ennå. Dommen kan bli anket enda en gang, sier Stormo.

Til tross for seieren i lagmannsretten, jubelen står foreløpig ikke i taket hos hotellansatte
Til tross for seieren i lagmannsretten, jubelen står foreløpig ikke i taket hos hotellansatte

Parat gikk til sak for sine medlemmer på Oslo Plaza Hotel. Det samme gjorde Fellesforbundet for sine medlemmer på Hotel Bristol.

— Hotellene har trukket omtrent 10,5 prosent av tipsen til arbeidsgiveravgift. Oslo Plaza Hotel har også trukket ti prosent til administrasjon, mens Hotel Bristol har trukket fem prosent. I tillegg har hotellene trukket fra skatt, pensjon og feriepenger. Blir denne dommen stående har de ansatte rett til å beholde alle pengene, sier Parats advokat Grete Dieserud. Parat er en arbeidstakerorganisasjon under YS.

— Mye penger

— Blir dommen stående, vil den få stor betydning for alle ansatte i hotell- og restaurantbransjen i Norge, sier Dieserud. Servitørene på Hotel Bristol er blant de med høyest tipsinntekter, på omtrent 75.000 kroner per år for servitører i full stilling.

Konsekvensene av trekkene for disse ansatte utgjør omtrent 11.600 kroner i året.

— For mange av våre medlemmer er dette mye penger, sier Parat-advokaten. Dieserud forteller også at hotellene nå er dømt til å tilbakebetale beløpene som tidligere er trukket.

Powered by Labrador CMS