DEBATT

Sosialhjelpen tar ikke høyde for den enorme prisveksten som vi har opplevd i år, sier skribenten.

Oslos sosial- og eldreombud: – Sosialhjelpsmottakere har mye mindre å leve for enn før

I Oslo skal en enslig person, ifølge sosialhjelpssatsene, greie å betale alle utgifter hun har til sitt livsopphold med 7713 kroner. Alle forstår at det er svært vanskelig med dagens prisnivå.

Publisert

Det har i den siste tiden florert av artikler, nyhetsinnslag og kronikker knyttet til den siste tidens prisøkninger og hva dette har å si for folks økonomi. De som mottar sosialhjelp er allerede de som har minst å rutte med og er de som treffes hardest når prisene stiger.

I disse dager betales det ut tusen kroner ekstra til alle sosialhjelpsmottakere i desember. Dette er helt klart til god hjelp for de som trenger det, men er likevel et midlertidig plaster på såret.

Tar ikke høyde for enorm prisvekst

I Oslo skal en enslig, ifølge sosialhjelpssatsene, greie å betale alle utgifter de har til sitt livsopphold med 7713 kroner. Husleien og strømmen er ekskludert fra dette beløpet. Alle forstår at med det prisnivået vi har nå, vil det være svært vanskelig å dekke behovet til for eksempel mat, hygieneartikler og klær med bare 7713 kroner.

Det er bystyret i Oslo som beslutter disse satsene og de indeksreguleres hvert år. Dette tar likevel ikke høyde for en slik enorm prisvekst som vi har opplevd i år. Satsene er ment å være veiledende. Det vil si at alle søknader om sosialhjelp skal vurderes individuelt og konkret ut ifra brukernes faktiske livssituasjon.

Har mye mindre å leve for

16. desember kom regjeringen med en veileder om økonomisk sosialhjelp, som er ment som et hjelpemiddel til Nav for å utøve skjønn og foreta konkrete og individuelle vurderinger. Her nevnes det helt konkret at man skal følge med på det generelle prisnivået i samfunnet, kartlegge de nødvendige utgiftene en bruker har, samt hvor høye de faktisk er nå.

I vår saksbehandling opplever vi sjelden at den veiledende satsen fravikes når det gjelder utgifter til livsoppholdet. Selv om prisene på mat og andre husholdningsartikler har skutt i været den siste tiden, har Nav-kontorene fortsatt forholdt seg til den veiledende satsen. Det betyr i realiteten at sosialhjelpsmottakere har hatt mye mindre å leve for.

Husk den individuelle vurderingen

Nav har et ansvar for å kartlegge brukernes faktiske situasjon og bør undersøke hva brukerne selv mener de har behov for. I tillegg er behovet for grundig kartlegging ekstra viktig der man har barn.

Vi er svært positive til at regjeringen nå sender signaler til Nav-kontorene om å huske på den individuelle vurderingen og at det er de faktiske utgiftene som gjelder når man skal vurdere en brukers behov for økonomisk hjelp. Vårt kontor kommer til å følge situasjonen tett og jobbe videre for at sosialhjelpsmottakerne får den hjelpen de faktisk har krav på.

Powered by Labrador CMS