Store politistyrker før, under og etter Sian-markering og motdemonstrasjon foran Stortinget lørdag ettermiddag.
Store politistyrker før, under og etter Sian-markering og motdemonstrasjon foran Stortinget lørdag ettermiddag.

29 personer pågrepet etter at demonstrasjon mot Sian var avsluttet: - Flere av dem er mindreårige, sier politiet

Tre personer ble pågrepet for å ha brutt gjennom sperringer ved Sians markering foran Stortinget lørdag. Men etter at motdemonstrasjonen var avsluttet er ytterligere 29 personer innbragt, opplyser politiet.

Publisert

Både NRK og VG skriver lørdag kveld at politiet har pågrepet 29 personer i Oslo sentrum etter at motdemonstrasjonen mot Sians markering foran Stortinget ble avsluttet.

Under demonstrasjonen mot Sian ble tre personer pågrepet for å ha brutt gjennom politiets sperringer. I tillegg skal ytterligere en person ha blitt pågrepet for å ha oppfordret andre til å bryte sperringene, skriver NRK.

Mindreårige i arresten

Operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt sier at markeringen ble avsluttet til avtalt tid. Han bekrefter at politiet har brukt tåregass i mindre mengder mot enkeltpersoner, og det i 19-tiden er satt 29 motdemonstranter i arresten.

— Det er noen mindreårige blant dem, og vi har ikke oversikt over hva de ulike blir anmeldt for, men det er ikke snakk om noen veldig alvorlige forhold, sier Grøttum.

Tor Grøttum kan foreløpig ikke opplyse om det blir gått til pågripelse av noen av de 29 som er innbrakt i arresten.

— Demonstrasjonen ble håndtert veldig bra, sier operasjonslederen til NTB.

Motdemonstranter bryter gjennom politisperringer ved Sians markering foran Stortinget.
Motdemonstranter bryter gjennom politisperringer ved Sians markering foran Stortinget.

Ingen politifolk ble skadd i uroen, men det er mindre skader på enkelte av politiets kjøretøy. Da politiet forlot området ved Studentereunden og Eidsvolls plass, etter at både Sian-markeringen og motdemonstrasjonen egentlig skulle være avsluttet, skal flere av politiets uniformerte biler ha blitt angrepet i Rosenkrantz gate.

— Veldig bra markering

Men med unntak av et angrep mot Sian-profil Fanny Bråten mens hun skjendet Koranen, forløp selve motdemonstrasjonen frem til klokken 15 uten alvorlige voldhendelser. Bråten skal ifølge politiet ikke ha blitt skadd.

Selve Sian-markeringen ble egentlig en seier for motdemonstrantene. Sang, trommer og antirasistiske slagord overdøvet hatbudskapet fra Sian-standen foran nasjonalforsamlingen.

— Jeg synes dette var en veldig bra markering mot det Sian står for. Her hadde vi representanter for mange fagforeninger og mange engasjerte antirasister, sier leder av Rødt i Oslo, Siavash Mobasheri .

— Sammen klarte vi å skape en veldig god stemning blant publikum, samtidig som vi fikk fram budskapet om at vi ikke må tolerere noen form for rasisme her i byen, sier Rødt-politikeren til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS