Mot slutten av Sian-markeringen brukte politiet tåregass mot motdemonstranter.
Mot slutten av Sian-markeringen brukte politiet tåregass mot motdemonstranter.

Politiet brukte igjen tåregass mot demonstranter. Men sang og trommer overdøvet Sian foran Stortinget

Trommekorps, grytelokk og taktfaste rop mot rasisme druknet islamfiendtlige Sians såkalte krenkefest på Eidsvolls plass. Men igjen brukte politiet tåregass mot demonstranter. Tre personer er så langt pågrepet.

Publisert

Sian-markeringen på Eidsvolls plass lørdag ettermiddag er tredje gang på rad der politiet bruker tåregass mot motdemonstranter. Men denne gangen foregikk demonstrasjonen uten andre voldshendelser enn et angrepFanny Bråten, der Sian-profilen ifølge politiet ikke skal ha blitt skadd.

Bråten rev ut sider av Koranen og spyttet på muslimenes hellige bok under Sians såkalte krenkefest foran Stortinget.

Men lørdagens Sian-markering ble egentlig en seier for motdemonstrantene. Sang, trommer og antirasistiske slagord overdøvet hatbudskapet fra Sian-standen foran nasjonalforsamlingen.

— Folk skapte en veldig god stemning

— Jeg synes dette var en veldig bra markering mot det Sian står for. Her hadde vi representanter for mange fagforeninger og mange engasjerte antirasister, sier leder av Rødt i Oslo, Siavash Mobasheri .

— Sammen klarte vi å skape en veldig god stemning blant publikum, samtidig som vi fikk fram budskapet om at vi ikke må tolerere noen form for rasisme her i byen, sier Rødt-politikeren til VårtOslo.

Trommer mot islamhets fungerte foran Stortinget. Sian ble overdøvet av motdemonstrantene tromming og synging.
Trommer mot islamhets fungerte foran Stortinget. Sian ble overdøvet av motdemonstrantene tromming og synging.

Siavash Mobasheri er glad for at motdemonstasjonen i det store og hele gikk fredelig for seg. Fire personer skal ha blitt pågrepet for ordensforstyrrelser under demonstrasjonen mot Sian.

— Uro i sentrum etter demonstrasjonen

Lørdag ettermiddag ved 16-tiden varsler politiet at det er en del uro i sentrum.

— Politiet jobber likevel nå med en del uro og ordensforstyrrelser i områdene rundt i sentrum. Disse har oppstått i kjølvannet av den avsluttede demonstrasjonen, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt sier at markeringen ble avsluttet til avtalt tid. Han bekrefter at politiet har brukt tåregass i mindre mengder mot enkeltpersoner, og at tre personer er innbrakt til arresten.

— Det har gått veldig bra, sier Grøttum til NTB.

— Vi får samle trådene litt og hvordan den rettslige oppfølgingen blir av dem avhenger av hva vi har å gå videre med, sier han.

Flere hundre motdemonstranter møtte opp for å vise sin motstand mot Sian.
Flere hundre motdemonstranter møtte opp for å vise sin motstand mot Sian.

— Det var en del veldig sinte unge mennesker her i dag, og det ble litt hektisk mot slutten, men jeg er veldig godt fornøyd med at vi slapp unna scener som det vi så i Bergen forrige helg, sier Siavash Mobasheri.

— Politiet bør begrense bruk av tåregass

Hendelsene Mobasheri sikter til kom mot slutten av Sian-markeringen og motdemonstrasjonen. Da var det tydelig at en gruppe yngre motdemonstranter hadde fått nok av budskapet som ble spredt fra scenen.

Noen av ungdommene tok seg over sperringene og opp mot Sians stand. Motdemonstrantene ble stoppet av et tallrikt politikorps. Etter dette ble stemningen blant tilhørerne merkbart mer amper, og politiet sprayet tåregass mot demonstranter.

Mot slutten av Sian-markeringen kom unge motdemonstranter seg gjennom sperringene. De ble raskt stanset av politiet.
Mot slutten av Sian-markeringen kom unge motdemonstranter seg gjennom sperringene. De ble raskt stanset av politiet.

— Jeg mener politiet må skal være veldig forsiktige med å bruke tåregass og da spesielt mot barn og unge. Jeg ser ikke noe grunn til at de tok det i bruk her i dag, sier Siavash Mobasheri.

Overdøvet Sians høyttaleranlegg

Motdemonstrasjonen lørdag ble på mange måter en veldig positiv motvekt til hva en så i Bergen forrige helg, eller på Furuset for noen uker siden. Allerede en time før Sians varslede "krenkefest" hadde flere hundre motdemonstranter samlet seg i Studenterlunden, nedenfor Eidsvolls plass.

Aldersmessig var det stor spredning blant motdemonstrantene. Både unge og godt voksne var til stede og trommingen var i gang lenge før Sian begynte med sin hatretorikk. Blant motdemonstrantene var et eget trommeorkester og mange som slo på gryter og grytelokk.

Støyen fra motdemonstrantene i Studenterlunden overdøvet etterhvert all lyd fra Sians høyttaleranlegg foran Stortinget.

Powered by Labrador CMS