Hallstein Bjercke (V) avgir stemme under bystyrets møte onsdag. Både Venstre og KrF reagerer på at Ap/SV/MDG-byrådet setter punktum for private sykehjem.
Hallstein Bjercke (V) avgir stemme under bystyrets møte onsdag. Både Venstre og KrF reagerer på at Ap/SV/MDG-byrådet setter punktum for private sykehjem.

- Tullete og unødvendig sosialisme, sier Hallstein Bjercke (V) om byrådets punktum for private sykehjem

— Byrådsleder Raymond Johansen provoserer meg når han sier kommunale sykehjem sikrer kvalitet, sier Espen Andreas Hasle (KrF). Venstre følger opp og kaller slutten på private sykehjem "tullete og unødvendig sosialisme".

Publisert

— I denne perioden setter vi punktum for privatdrevne sykehjem i Oslo, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han presenterte Ap/SV/MDG-byrådets budsjettforslag for neste år.

Uttalelsen får både Kristelig Folkeparti og Venstre til å se rødt. Bokstavelig talt.

— Dette bruker byrådet 100 millioner på

— Det er tullete og unødvendig sosialisme å legge ned åtte velfungerende private sykehjem for så å gjenopprette de samme sykehjemmene som kommunale, sier Venstres gruppeleder i bystyret Hallstein Bjercke til VårtOslo.

— Dette bruker det rødgrønne byrådet 100 millioner på, legger Bjercke til.

Venstres gruppeleder får følge av Espen Andreas Hasle (KrF), som også reagerer kraftig på byrådslederens uttalelse da budsjettforslaget ble lagt frem i Rådhuset.

— Jeg blir provosert av Raymond Johansen, som står her og sier at å kommunalisere sykehjem sikrer kvalitet. Det har han ikke noe grunnlag for å si, påpeker KrFs bystyrerepresentant.

Mener kommunal overtakelse gir lønnsløft

— Det finnes ingen tall som tyder på at det er noen systematisk forskjell på kvaliteten mellom kommunale sykehjem eller private og ideelles drift av sykehjem, sier Hasle til VårtOslo.

— Byrådsleder Raymond Johansen har et noe underlig forhold til private aktører i byen vår, mener Espen Andreas Hasle (KrF).
— Byrådsleder Raymond Johansen har et noe underlig forhold til private aktører i byen vår, mener Espen Andreas Hasle (KrF).

Etter en pressekonferanse om budsjettet onsdag ettermiddag, la Raymond Johansen ut en Facebook-post der han hevdet at kommunal overtakelse av sykehjemmene i Oslo vil løfte lønna til helsefagarbeidere med i snitt 70.000 kroner årlig.

Espen Andreas Hasle og KrF mener imidlertid det er beboerne ved sykehjemmene som må stå i fokus. Ikke hvorvidt sykehjemmet er kommunalt eller drevet av private og ideelle organisasjoner.

— Johansen har et underlig forhold til private

— Hvis det er en forskjell mellom kommunale og private sykehjem, så er det at brukerne er mer fornøyd med de private, sier KrF-politikeren.

— Byrådslederen sier også at koronapandemien har vist at vi trenger en sterk offentlig helsetjeneste. Ja, det kan han selvsagt si, men det er jommen til tider også det motsatte, sier Hasle.

— Hadde det ikke vært for private helsetilbydere under pandemien, som stiller opp med testkapasitet og vaksinering, hadde ikke Oslo klart seg like bra under pandemien, sier han.

— Byrådsleder Raymond Johansen har et noe underlig forhold til private aktører i byen vår, sier KrFs bystyrepolitiker.

Powered by Labrador CMS