— Vi ser at mange av de permitterte i Oslo har vært permitterte lenge, sier Oslos Nav-direktør Sonja Skinnarland.
— Vi ser at mange av de permitterte i Oslo har vært permitterte lenge, sier Oslos Nav-direktør Sonja Skinnarland.

Over 10.000 i Oslo har vært permittert siden mars i fjor. Ledighet kan øke kraftig uten forlenget permitteringsordning

Nær en av fire permitterte i Norge bor i hovedstaden. 14.472 personer er nå permittert i Oslo og over 10.000 av dem har vært permittert siden mars i fjor. De risikerer oppsigelse uten forlengelse i den statlige permitteringsordningen.

Publisert

— Vi ser at mange av de permitterte i Oslo har vært permitterte lenge. Over 10.000 har vært permitterte mer eller mindre siden mars i fjor, forteller Oslos Nav-direktør Sonja Skinnarland.

Stortingsflertallet har nå satt press på H/V/KrF-regjeringen for å forlenge permitteringsordningen. Statsminister Erna Solberg (H) har til nå kviet seg for å forlenge muligheten til å være permittert.

Uklart når regjeringen kommer med nye regler

— Vi har sagt at vi skal se på permitteringsreglene og vil komme tilbake til etter at vi har behandlet det, sa Solberg til VG i går.

Også arbeidsminister Henrik Asheim (H) signaliserte at regjeringen bøyer av.

— Vi kommer til å forlenge perioden du kan stå permittert frem til 1. juli, sa Asheim.

Men hverken han eller statsministeren vil si når regjeringen vil komme med ny vurdering av permitteringsreglene eller lengden på ordningen.

Det betyr at over 10.000 personer i Oslo, som har vært permittert siden mars i fjor, fortsatt må leve med usikkerhet, og de risikerer å bli oppsagt fra jobbene siden dersom permitteringstiden ikke forlenges.

Sammenlignet med resten av landet er Oslo fylket med den største andelen permitterte, med 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Tilsvarende tall for landet er 2,2 prosent. Til sammen er det nå 14.472 er permittert i Oslo, og det betyr at nær en av fire permitterte i landet bor i hovedstaden, opplyser Nav Oslo.

Ledigheten har økt siden jul

Selv om permitteringstiden skulle bli forlenget, råder Oslos Nav-direktør Sonja Skinnarland permitterte til å bruke tiden fremover klokt.

— Som arbeidsledig er det viktig å ikke vente til koronasituasjonen går over, men ta grep selv, og vi i Nav i Oslo hjelper deg gjerne på veien, sier Skinnarland.

— Hvis du ikke er helt sikker på om du kommer tilbake til arbeidsgiveren din, kan du for eksempel benytte tiden til å øke kompetansen din slik at du blir aktuell for andre jobber, eller søke de ledige jobbene som finnes, sier Nav-direktøren i hovedstaden.

Skjermdump fra Nav Oslo.
Skjermdump fra Nav Oslo.

Men det er ikke bare en rekordstor andel permitterte Nav i Oslo må håndtere. Etter jul har ledigheten igjen økt.

Per 12. januar er 34.028 personer registrert som helt eller delvis ledige i hovedstaden. 24.616 er helt ledige, mens 9.412 er delvis ledige. De siste to ukene har hovedstaden fått en økning på 187 helt eller delvis ledige, opplyser Nav.  

Oslo har landets høyeste ledighet

— Den økte ledigheten nå på nyåret kan ha sammenheng med at ledigheten normalt sett går litt opp i januar, som følge av at for eksempel midlertidige arbeidsforhold gjerne avsluttes 31. desember, samt de ekstra koronainnstrammingene som regjeringen satte inn nasjonalt fra januar, sier Skinnarland.

Oslo har under hele koronapandemien vært fylket med den høyeste andelen av helt og delvis arbeidsledige. De siste ledighetstallene per 12. januar bekrefter dette bildet, og nå er 6,2 prosent helt ledige og 2,4 prosent er delvis ledige av den totale arbeidsstyrken i Oslo. Tilsvarende tall for landet er 4,3 og 2,0 prosent.

— I hovedstaden er det fortsatt flest ledige innenfor yrkesgruppene reiseliv og transport, serviceyrker og butikk- og salgsarbeid, og nær halvparten av de ledige i Oslo kommer fra en av disse gruppene, forteller Sonja Skinnarland.

7,6 prosent ledighet i bydel Gamle Oslo

Samtlige bydeler i Oslo har en økning i antall helt ledige og en nedgang i antall delvis ledige.

  • Høyest ledighet finner vi i bydelen Gamle Oslo hvor 7,6 prosent av arbeidsstyrken er helt arbeidsledige.
  • Deretter følger bydelene Alna, Søndre Nordstrand, Stovner og Grünerløkka med henholdsvis 7,4, 7,4, 7,1 og 7,0 prosent.
  • Ledigheten er lavest i bydelene Nordre og Vestre Aker med henholdsvis 3,6 og 3,7 prosent.
  • Bydel Alna har høyest delvis ledighet med 2,9 prosent. Deretter følger Grorud, Stovner, Søndre Nordstrand og Gamle Oslo, alle med 2,7 prosent.
  • Bydelene med lavest delvis ledighet er Nordre Aker og Vestre Aker med henholdsvis 1,6 og 1,8 prosent.

Nav-direktør bekymret for unge arbeidsledige

Det er høyest ledighet for de mellom 30-39 år med 7,4 prosent, deretter følger de mellom 25-29 år og de mellom 20-24 år med henholdsvis med 6,7 og 6,6 prosent.

— Unge er særlig utsatt for å bli langtidsledige i perioder med høy ledighet, og rammes hardt i perioden de skal få fotfeste i arbeidslivet. Det kan føre til at de over lengre tid får vansker med å komme inn på arbeidsmarkedet, sier Skinnarland.

— Samtidig bekymrer det meg at det er flest ledige, samt høyest andel ledige, i alderen 30-39 år. Flere i denne gruppen er i ferd med å etablere seg med både bolig og barn, og det å bli arbeidsledig da er ekstra sårbart og kan ramme hele familier, sier Nav-direktøren i Oslo.

Her i denne lenken kan du lese alle Navs ledighetstall for Oslo med samtlige bydeler

Powered by Labrador CMS