Folketomt på Stortorget. Nå kan Oslo være nær smittetoppen i koronapandemien, mener Folkehelseinstituttet.
Folketomt på Stortorget. Nå kan Oslo være nær smittetoppen i koronapandemien, mener Folkehelseinstituttet.

Oslo står foran hovedbølgen av koronasmitte, mener Folkehelseinstituttet

Oslo begynner å nærme seg toppen av smittekurven, ifølge notat fra Folkehelseinstituttet. I morgen kommer byrådets plan for gjenåpning av skoler og barnehager.

Publisert

Oslo er nær overgangen til fase 3 av koronaepidemien, hvor smitten har utstrakt spredning i samfunnet, konkluderer Folkehelseinstituttet i et notat fra 5. april sendt til helse- og omsorgsdepartementet. Det opplyser VG.

Byrådet diskuterer tirsdag kveld regjeringens plan for gjenåpningen av Oslos skoler. Vurderingene for gjenåpning i Oslo legges frem på en pressekonferanse onsdag.

Skoler åpnes to uker etter påske

I dag sa statsminister Erna Solberg (H) at skolene åpner for 1.–4. trinn i grunnskolen 27. april. Skolefritidsordningen åpner også, og videregående skoler åpner for yrkesfagelever på VG2 og VG3.

Regjeringens beslutning innebærer at det går to uker fra påsken er slutt før skolene gradvis gjenåpnes.

Mens Oslo ifølge Folkehelseinstituttet nå nær overgang til fase 3, befinner resten av landet seg i fase 2, hvor de fleste nye koronatilfellene har blitt smittet i Norge.

Møre og Romsdal og Nord-Norge har få smittetilfeller og befinner seg i fase 1, skriver FHI i notatet VG omtaler.

Smitte begynner å avta i fase 5

Fase 4 er smittetoppen, og regnes som full epidemi. Fase 5 karakteriseres av at smitten begynner å avta.

«Vi regner med at Norge vil gjennomgå en covid-19-epidemi med sannsynlig oppstart for alvor i løpet av året. Helsekonsekvensene og belastningen på helsetjenesten blir store», konkluderer rapporten.

Powered by Labrador CMS