Sorab Abolfathi bak disken hos Louis Pizza. Foto: Anders Høilund
Sorab Abolfathi bak disken hos Louis Pizza. Foto: Anders Høilund

– Sorab var far, pizzabaker og skattebetaler på St. Hanshaugen. Nå er han på flukt for livet sitt i Iran

Myndighetenes håndtering av utsendingen av pizzabakeren Sorab Abolfathi viser et stort behov for forandring av regelverket. Vi kan ikke lenger sette byråkratiet høyere enn menneskeliv når en skattebetalende bidragsyter flykter for livet sitt i Iran.

For kort tid siden ble det kjent at pizzabakeren fra St. Hanshaugen, Sorab Abolfathi, ble pågrepet av norsk politi og sendt til Iran. Da han ankom flyplassen, ble han fengslet og torturert av iransk politi. Hvordan lot vi dette skje?

Den tidligere politiske aktivisten Sorab Abolfathi er kjent i nærmiljøet for å bake god pizza til innbyggerne på St. Hanshaugen. I sin tid måtte han flykte fra Iran.

På flukt igjen

Nå er han tilbake i denne tilværelsen: På flukt fra et land med mangel på ytringsfrihet. Det som skiller situasjonen da fra nå, er at vi – et av verdens frieste land – satte han i denne situasjonen. Hvorfor gjorde vi det?

Jo, fordi norske myndigheters håndhevelse av dette regelverket beror på ideen om at byråkratiske detaljer trumfer sentrale menneskerettigheter. Da er noe galt.

Inhuman flyktningpolitikk

Sorab er en politisk flyktning og skulle fått bo i Norge. Han skulle heller ikke blitt sendt til et land hvor livet hans står i fare.

Denne saken er dessverre bare et av flere eksempler på det norske asylsystemets inhumane sider. Vi så det norske asylsystemets sanne ansikt da Abbasi-familien ble tvangsreturnert til Afghanistan. Nå ser vi det igjen.

Vi må kjempe for Sorab, for Abbasi-familien og for alle som befinner seg i en slik situasjon. Det starter med en endring i regelverket.

Powered by Labrador CMS