Den nye bestemmelsen om ansvarsforsikring ble kjent da samferdselsdepartementet i juni kom med nye regler for elsparkesykler.

Fra torsdag kan elsparkesykler være ulovlige å bruke. Ny bestemmelse krever forsikring

Fra og med torsdag denne uken omfattes utleide elsparkesykler av bilansvarsloven. Det betyr at elsparkesyklene som leies ut i Oslo må ha ansvarsforsikring. For privateide elsparkesykler trer lovendringen i kraft fra 1. januar 2023.

Publisert

— Elsparkesykkel er omklassifisert til motorvogn med forsikringsplikt, og dermed gjelder ikke ansvarsdekningen på innboforsikringen ved leie av elsparkesykkel fra og med torsdag, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Men merk altså at endringen foreløpig kun gjelder utleide elsparkesykler. Eier du din egen elsparkesykkel kan du foreløpig puste rolig - men innen nyttår må du ha ordnet en ansvarsforsikring.

Kan bli dyrt å ikke ha forsikring

Den nye bestemmelsen om ansvarsforsikring ble kjent da samferdselsdepartementet i juni kom med nye regler for elsparkesykler. Da ble det blant annet innført aldersgrense på 12 år, promillegrense og påbud om hjelm for alle under 15 år.

Hvis kjøretøyet ikke har den lovpålagte ansvarsforsikringen for motorvogn, kan det få store økonomiske konsekvenser for den som ikke har den nødvendige forsikringen, skriver If i en pressemelding.

Fra og med torsdag må utleiere av elsparkesykler ha ansvarsforsikring. Privat eide elsparkesykler må ha forsikring fra 1. januar 2023.

If skriver at ved utleie er det utleieselskapet må ha ansvarsforsikring for motorvogn i orden, ellers vil det ikke være mulig å leie ut kjøretøyet.

— Ved alvorlige personskader kan erstatningsbeløpene komme opp i et tosifret millionbeløp, sier Clementz.

Ennå ikke klart hva forsikring vil koste

If har siden de nye reglene ble offentliggjort jobbet med å lage forsikringsløsninger for elsparkesykler.

— Vi i If og de andre forsikringsselskapene jobber nå med å lage nye forsikringsprodukter for privatpersoner for elsparkesykler og andre små elektriske kjøretøy. If vil ha disse klare senere i høst, i god tid til årsskiftet, sier Clementz.

Hva en ansvarsforsikring for private kommer til å koste, er ennå ikke klart, opplyser If.

— Men prisen blir nok høyere enn hva folk kanskje tror ut fra hva en elsparkesykkel koster i innkjøp. En ansvarsforsikring på motorvogn dekker blant annet personskader på fører og tredjeperson, med ubegrenset erstatningssum oppad, sier kommunikasjonssjefen i If.

Powered by Labrador CMS