Ohnesorg fra venstre: Elida Høeg, Martin Svendsen Ulvin, Jenny Berger Myhre og Rudolf Terland Bjørnerem.Foto: Rakel Isen
– Hvem er byen vår for? Hvem har råd til å være i den? spør protestbandet Ohnesorg på skiva «Retten til byen»
Protestsangen er ikke død. I forrige uke slapp de fire musikerne i bandet Ohnesorg skiva «Retten til byen». Bandet synger blant annet om boligpolitikken i Oslo.
Det nye albumet heter «Retten til byen» og inneholder 10 radikale låter, hvorav tre er bandets egne. De resterende seks er blant annet tolkninger av Brecht og den legendariske «A Desalambrar – Riv ned gjerdene» av uruguayanske Daniel Viglietti.
Albumets åpningsspor Altfor bra handler om hvor ubarmhjertig Oslo kan være på vinterstid, og skildrer personlige bekymringer mange nok føler på i disse dager, enten det dreier seg om husleie, helse, møtet med Nav-systemet, ensomhet eller maktesløshet. Refrenget i låta blir et sårt kamprop for et annet samfunnssystem: «Vi er altfor bra for det her».
Noen tjener seg rike
En av låtene heter «Leia stiger». Her synger vokalist Elida Høeg: «Velkommen skal du være, her er sju på et bad. For sjutusen kroner får du sju kvadrat».
Annonse
Låta handler om hvordan noen få hushaier tjener seg rike på å leie ut knøttsmå leiligheter av dårlig standard for stadig høyere leie. Sangen er inspirert av de siste åras utvikling i det norske leiemarkedet.
– Det nye albumet er litt mer spissa mot sosiale kamper i byen der boligpolitikk er en rød tråd, sier Rudolf Terland Bjørnerem, gitarist i bandet Ohnesorg, til FriFagbevegelse.
Forbudt kjærlighet og drømmer
Ohnesorg betyr «sorgløs» på tysk. Navnet spiller på den vesttyske studenten Benno Ohnesorg som ble skutt og drept av en sivilkledd politimann på sin første demonstrasjon i Berlin 1967. I dag regnes denne hendelsen gjerne som oppstarten til den tyske studentrevolusjonen, som nådde sitt høydepunkt i 1968.
Ifølge bandets Facebook-side spiller Ohnesorg: «subversiv visesang, med fokus på sanger som vil si noe. Sanger som er fengende og fine, og som samtidig forteller noe om samfunnet vi lever i. Det kan være historier om Oslo slik det en gang var, husokkupasjoner, desertører, forbudt kjærlighet, drømmer om en verden uten grenser eller tapte revolusjoner».
Musikalsk aktivisme
Bandet ga ut sin første EP i 2013. Siden har de fire musikerne og vennene i gruppa holdt sammen. Elida Høeg som vokalist, Rudolf Terland Bjørnerem på gitar, Jenny Berger Myhre på klarinett og Martin Svendsen Ulvin på diverse rytmeinstrumenter. Jenny er fra Sandefjord, de tre andre fra Oslo.
Ohnesorg har spilt ved ulike politiske demonstrasjoner og markeringer – for eksempel for havnearbeiderne som streiket i Oslo havn.
Elida Høeg, i Ohnesorg, synger Dørlukkingsangst på Kroloftet. Video: Manuel Totland og Louise Lavoll.
– Jeg tror at kultur- og kunstuttrykk som en del av en sosial bevegelse kan endre verden. Dette kan handle om en kritikk av det bestående, eller bare vise at fellesskap nytter, sier Rudolf Terland Bjørnerem, til FriFagbevegelse.
Albumet utgis av Plateselskapet No. 13 og blir tilgjengelig på vinyl og i alle strømmetjenester.