Skolene har en lang vei å gå når det gjelder å jobbe systematisk med å skape et trygt skolemiljø for alle, ifølge statsforvalteren i Oslo og Viken.

Nye tall: Flere elever opplever skolen som utrygg

I år har det vært en kraftig økning i antallet klagesaker fra elever som opplever skolemiljøet som utrygt.

Publisert

De fleste får medhold av statsforvalterne i sine klager, skriver Dagsavisen.

– Vi er bekymret for det vi ser i en del av sakene. Det er stadig flere elever som ikke er på skolen, og det er svært alvorlig siden de ikke får oppfylt retten til utdanning, sier Kjersti Botnan Larsen, seksjonssjef for barnehage- og skolemiljø hos Statsforvalteren i Oslo og Viken, til avisen.

I første halvår har statsforvalteren i Oslo og Viken mottatt 260 klager fra elever og foreldre til elever som opplever skolen som utrygg. På samme tid i fjor var tallet 212, mens det kom inn 194 klager i første halvår 2020.

Nesten alle får medhold

Nesten alle får medhold i sine klager, noe som betyr at skolen ikke har gjort det den skal gjøre i henhold til loven for å oppfylle aktivitetsplikten.

Aktivitetsplikten innebærer at de som jobber i skolen må følge med, varsle og undersøke hvis de mistenker eller kjenner til at en elev ikke har det trygt og godt på skolen. Det avgjørende er elevens opplevelse av situasjonen og skolen plikter å sette inn tiltak.

Powered by Labrador CMS