Helsesøster Tale Maria Engvik, alias Helsesista, når ut til ungdommer med et vanskelig budskap. Foto: Kyrre Songstad Seim

Slik klarte en kreativ helsesøster å få ungdommer til å åpne seg om ståpikk-problemer og tunge tanker

– Hvis en elev sender meg en snap og spør om det er normalt å ha ståpikk hele tiden, blir det unaturlig for meg å svare med ordet penis. Jeg bruker de ordene ungdommene bruker.

Tale Maria Engvik (37) er helsesøster ved fire videregående skoler i Oslo: Nydalen, Eikelund, Etterstad avd. Ullevål og Heltberg private gymnas. I tillegg er hun dama bak Snapchat-kontoen Helsesista. Der har hun lykkes i å få kontakt med ungdommer som er skeptiske til å snakke om sine private helseproblemer.

Snakker om seksuell legning og sykdom

Rett før jul i fjor begynte hun å bruke Snapchat for å nå ungdommer. Engvik tar opp ulike temaer: forelskelse, seksuell legning, hjernehinnebetennelse og seksuelt samtykke. Ved å ufarliggjøre vanskelige temaer og gi informasjon på en utradisjonell måte, når hun ut til ungdommer hun ellers ikke ville fått kontakt med.

Den ungdommelige helsesøsteren Tale Maria Krohn Engvik har lykkes i å få ungdommer til å åpne seg om psykiske problemer og potensproblemer.

Får nye følgere hver dag

– Tilbakemeldingene har kun vært positive, og jeg får definitivt flere henvendelser fra ungdommene enn tidligere, smiler Engvik, når VårtOslo besøker henne på Heltberg Private Gymnas, ved Ullevål stadion. Her henger det en stor, gul plakat av helsesøsterens Snapchat-konto med oppfordring om å legge henne til.

Engvik mener at ved å legge ut morsomme videosnutter, bilder og strektegninger på daglig basis, gjør hun seg tilgjengelig for ungdommene, og terskelen for å henvende seg til henne blir lavere. Helsesøsteren forteller at hun fremdeles er i startfasen, og at hun ved hjelp av elevene finner ut av hva som fenger.

Lettere å spørre via Snap

1.klassinger ved Heltberg forteller at de har inntrykk av at de aller fleste følger helsesøsteren, og at de synes det er lettere å stille vanskelige spørsmål gjennom Snap. Det føles mindre personlig. Engvik har mange følgere fra andre videregående skoler, og hun får stadig henvendelser.

– I årene som helsesøster for ungdom har jeg ofte lurt på hvordan jeg skal komme innpå dem og gjøre en forskjell, forteller Engvik.

Slet selv som elev

Hun forteller at motivasjonen for å jobbe som helsesøster går helt tilbake til den tiden hun selv var elev, og hun møtte en helsesøster som hjalp henne gjennom en vanskelig situasjon.

– Hun var en støttespiller gjennom en tøff periode i mitt liv, mimrer hun.

Pikk i stedet for penis

Helsesøsteren mener at nøkkelen ligger i samtaleformen. Man er nødt til å snakke ungdommenes språk for å bli hørt.

– Hvis en elev sender meg en Snap hvor han spør om det er normalt å ha ståpikk hele tiden, blir det unaturlig for meg å svare med betegnelsen penis. Jeg bruker de ordene ungdommene bruker.

Treffer elevene på mobilen

Engvik håper flere helsesøstre ser verdien av å bruke sosiale medier som et verktøy for å bedre kommunikasjonen med elevene og at de hiver seg på hennes Snapchat-idé. Hun mener helsesøstre må se viktigheten av å treffe elevene der de er, nemlig på mobiltelefonene. Tilbakemeldingene fra andre helsesøstre har kun vært positiv, og Engvik tror at flere vil hive seg på ”Snap-bølgen” etter hvert.

– Jeg tror de følger litt med og ser hva som skjer først, ler hun.

Vil snakke med elevene som dropper ut

Snapchat er en mobilapplikasjon hvor brukerne enkelt kan dele og motta videoer og foto med andre brukere. ”Helsesista” legger ut videoer og foto på ”My Story”, som oppbevarer dem i 24 timer før de blir slettet. På mobilen kan hun nå elevene der hvor de befinner seg. Ungdommene velger selv når og hvor de vil se oppdateringene.

– Mange av dem som dropper ut av videregående skole har ikke snakket med noen på skolen, så vi aner ikke hvorfor de dropper ut, sier helsesøsteren.

Et mål er å nå ut også til dem som ikke møter opp på skolen hver dag.

Bedt på kaffe hos politiet

Helsesøsterens Snapchat-aktivitet har vekket oppmerksomhet også i politiet. Engvik tar opp viktige temaer med politiet for å få råd og veiledning.

– Jeg må være forberedt på at snapper jeg mottar kan ha alvorlig innhold, som angår liv, helse og nasjonal sikkerhet. Hvis noen snapper meg at de skal ta livet sitt eller sprenge Nationaltheatret, må jeg vite hva jeg skal gjør, sier helsesøsteren.

Sammen med Kripos, har hun laget en prosedyre rundt slike hendelser.

Beskytter seg selv

Helsesøsteren åpner ikke snapper etter arbeidstid og sier at dette også er for å beskytte seg selv. Men til nå har hun kun fått fine snap-meldinger i helgene, deriblant ”Happy Moments”. Dette refererer til noe helsesøsteren selv har tatt initiativ til. Hun legger ut videoer eller foto av sine ”glade øyeblikk” og oppfordrer elevene til å gjøre det samme.

Flere gutter på helsesøsters kontor

Siden Helsesista startet, har hun merket en drastisk oppgang i henvendelser fra gutter.

– Jentene kommer og prater uansett, det er vanskeligere med guttene, mener hun og forteller at hun tror gutter har behov for relasjonsbygging før de åpner seg. Gjennom Snapchat blir helsesøsteren synlig for dem, og de føler kanskje at de kjenner henne gjennom de daglige videosnuttene. Engvik forteller at hun lenge har grublet på hvordan hun skulle få guttene til å oppsøke kontoret for en prat, og forteller at forebygging er en viktig del av motivasjonen hennes.

Vil forebygge selvmord

– Selvmordsstatistikken er høyere for unge menn enn den er for jenter. Desto viktigere å nå gutta. Det er mange som ikke har blitt sett gjennom skolegangen, som ikke har lært mestringsstrategier og som ikke ser andre utveier enn å ta livet sitt.

Helsesøsteren ønsker å få ned selvmordsstatistikken ved å blant annet å lære gutta viktigheten av å snakke om det som er vanskelig, sette ord på følelser, og å tørre å dele det med noen andre.

Stolt av å være helsesøster

– Det er mange som sliter psykisk, mange som har stress og høye forventninger å leve opp til.

Engvik synes det er et privilegium å få jobbe som helsesøster, tett på ungdommer.

– De forteller meg det aller næreste, det såreste, men også det fineste, smiler hun.

– Jeg føler meg veldig heldig som får lov til å være helsesøster. Jeg er veldig stolt av jobben min.

 

Powered by Labrador CMS