DEBATT

Dame på sykehjem og Ivar Johansen (innfelt)
Det blir for puslete når Høyre har fokus på at Oslos eldreomsorg trenger en håndfull kommersielle konkurrenter, mener Ivar Johansen.

– De ansatte i sykehjemmene må få nok ressurser og friere tøyler til å organisere virksomheten

Vi trenger mindre overstyring fra politikere og en topptung sykehjemsetat. Men det blir for puslete når Høyre fokuserer på at Oslos eldreomsorg trenger en håndfull kommersielle konkurrenter. Det finnes ufattelig mye kompetanse og ressurser ute på sykehjemmene. Slipp dem fri!

Publisert

«Etter tjue år i eldreomsorgen i Oslo, har jeg aldri hørt en beboer eller pårørende være opptatt av hvem som driver sykehjemmet. De har vært opptatt av at det skal være trygt og godt å bo, at dagene skal være innholdsrike og at man har en god kommunikasjon med både ansatte og ledelsen», skriver Høyres Hilde Helland i VårtOslo.

Tja, det er vel både riktig og uriktig. Uriktig i den forstand at er det noe, ikke minst eldre, er opptatt av, er det hvordan fellesskapets midler blir brukt.

Dersom våre folkevalgte ønsker å styrke kvaliteten i eldreomsorgen gjennom økte bevilgninger til flere ansatte, ja da skal hver krone bevilget gå til dette formålet, og ikke havne i lomma til noen skatteflyktninger i Sveits.

Inspirerende og motiverende

Derimot sier Helland følgende:

«Min erfaring fra eldreomsorgen i Oslo er at vi som jobber i feltet blir bedre av å ha noen å måle oss opp mot og strekke oss etter. Det er inspirerende og motiverende når du ser at kolleger løser oppgaver på en annerledes og kanskje bedre måte enn man selv har gjort. Monopol på en tjeneste fremmer verken kvalitet, valgfrihet eller nytenkning. Litt sunn konkurranse, også innenfor eldreomsorgen, burde vi ønske velkommen.

Vi mennesker er forskjellige, og vi trenger derfor individuelle løsninger og ulike tilbud på våre helseutfordringer. Vi er nødt til å ha en eldreomsorg som tilpasser seg hver enkelt, ikke at den enkelte skal tilpasse seg systemet. Og for å komme dit, så bør vi ønske alle gode krefter inn i arbeidet, slik at vi stadig videreutvikler tjenesten til det bedre for de som benytter seg av den.»

Oslo kan være i front

Jeg er så enig, og Oslo kommune har de beste muligheter til å være i front på dette. Sykehjemsetaten i Oslo kommune er landets største drifter av heldøgns pleie- og omsorgstjenester.

Den har ansvaret for fire helsehus og 36 langtidshjem. 21 driftes av kommunen, og 15 driftes av private (ideelle virksomheter). Her behandler de ca. 10.000 ansatte årlig cirka 8.000 pasienter og langtidsbeboere.

Her har vi de beste forutsetninger for å fremme «kvalitet, valgfrihet og nytenkning» så vi «videreutvikler tjenesten til det bedre for de som benytter seg av den.» Her kan vi ha «sunn konkurranse» og «individuelle løsninger og ulike tilbud på våre helseutfordringer.»

Slipp dem fri

Men det krever at vi gir de ansatte i sykehjemmene tilstrekkelige ressurser (først og fremst tilstrekkelig med ansatte) og gir dem mer friere tøyler til å organisere virksomheten.

De kommunale sykehjemmene blir for strømlinjeformede og like. Og gjennom detaljerte anbud gjøres de ideelle virksomhetene også «for kommunale.» Vi trenger mindre overstyring fra politikere og en topptung sykehjemsetat. Den som har skoen på vet best hvor den trykker, og det finnes ufattelig mye kompetanse og ressurser ute på sykehjemmene. Slipp dem fri!

Som topp-politiker i Oslo kommune er Hilde Helland arbeidsgiver for tusener av ansatte i Oslos eldreomsorg. De trenger at topp-politikerne er medspillere og ser dem. At de brukes.

Her finnes det en enorm kraft. Det blir for puslete når Høyre i stedet har fokus på at Oslos eldreomsorg trenger en håndfull kommersielle «konkurrenter.»

Powered by Labrador CMS