DEBATT

— Dette er mormor og morfar. De er ikke lenger like raske som før, men se på kjærligheten som lever mellom dem, skriver Charlotte Thøgersen.
— Dette er mormor og morfar. De er ikke lenger like raske som før, men se på kjærligheten som lever mellom dem, skriver Charlotte Thøgersen.

– Det kunne vært din bestemor. Vi må huske å behandle eldre med respekt

I butikken står det en eldre dame som prøver å betale. Hendene hennes rister, hun hører dårlig, hun er tynn, hun har vondt i ryggen, hun ser dårlig, men prøver likevel å betale for de to varene hun skal ha denne dagen. Hun prøver så godt hun kan, mens køen blir litt lengre.

Publisert

I går var jeg på butikken og opplevde noe jeg har opplevd flere ganger. Grunnen til at jeg skriver dette innlegget, er at jeg har et håp om at vi kanskje kan endre litt på hvordan vi oppfører oss mot de eldre.

I butikken i går står det en eldre dame som strever med å få betalt varene hun trenger. Hun tar frem lommeboken sin hvor det ligger en del kort. Han bak kassen begynner å irritere seg, og i stedet for å hjelpe, blir han oppgitt og kjefter på henne: «Du må snu kortet», «Hører du ikke? Du må bruke chippen».

Ble stresset

Hun svarer: «Jeg forstår ikke. Hva skal jeg gjøre?»

Jeg ser at hun blir mer og mer stresset og sikkert litt flau inni seg. Folk i køen begynner å uffe og blir mer og mer irritert. Jeg klarer ikke å stå å se på hvordan denne søte, nydelige damen blir behandlet.

Jeg går forbi alle i køen, bort til damen og sier: «ikke bry deg, ta den tiden du trenger. Jeg kan hjelpe deg om du vil?» Hun svarer tilbake med en søt stemme: «Vil du det. Tusen takk». Jeg viser henne at hun har tatt feil kort, hun brukte et medlemskort.

Jeg viser henne hvilket kort som er riktig og forteller på en rolig og tydelig måte hva hun må gjøre. Jeg lar henne prøve selv, og når det ikke fungerer, blir mannen i kassen nok en gang irritert og sier hun må forte seg.

Nå må du roe deg ned

Da merker jeg at det bobler inni meg, og jeg som egentlig er veldig konfliktsky og egentlig ikke liker å si ifra, klarer ikke å holde dette inne lenger.

«Nå må du roe deg ned. Ser du ikke at hun prøver. Skjerp deg» sier jeg. Jeg hjelper henne litt til, og endelig fungerer det. Hun tar tak i armen min når hun har pakket varene i posen sin og sier: «Tusen takk. Du er veldig snill».

Mens hun sier dette, ser jeg tårene i øynene hennes. Da kommer tårene mine også, for å si det sånn.

Hva hvis det var din mormor?

Det samme skjedde med min mormor for en stund siden da hun også var på butikken for å handle, og hun ble så lei seg.

Vi må huske at de eldre ikke har like mye energi som før, de har kanskje ikke satt seg inn i alt det nye som har kommet på markedet. Hørselen er ikke som før, synet er ikke som før. Tenk hvis dette hadde vært din bestemor, mormor eller farmor.

Du vil ikke at folk skal behandle dem med lite respekt og få dem til å føle seg dårlig. Vær så snill å hjelp de eldre hvis det ser ut som de trenger det. Alle de som stod og uffet seg i køen kunne jo like gjerne brukt de minuttene på å hjelpe den eldre damen.

De fortjener vår respekt

Alle vet at man blir mer stresset når noen står å maser og kjefter på deg. Tenk på alt de eldre har gjort for oss. De fortjener å få vår respekt. Nå er det vår tur til å hjelpe dem. For damen jeg møtte i butikken var den turen til matbutikken et høydepunkt, og hun var sikkert stolt av seg selv som klarte å gå hele veien dit.

Vi vil at de skal føle på stolthet, føle at de lever, føle at de betyr noe. Vi skal ikke bryte dem ned. Så hvis du for eksempel ser en eldre person sitte alene på en kafé, ja så send et lite smil over til dem. Det vil kanskje gjøre dagen deres lysere.

Bry deg og dra på besøk

Del gjerne dette videre, for jeg bryr meg ekstremt mye om de eldre, og jeg håper vi alle kan tenke litt på det jeg har skrevet. I stedet for å bruke tid på å klage, bruk heller tiden på å hjelpe de som ikke alltid kan klare alt på egenhånd.

Jeg legger ved et bilde av min mormor og morfar, som nå dessverre ikke klarer alt på egenhånd lenger. De sier at det beste de vet er når noen kommer på besøk til dem, når noen smiler til dem og får dem til å føle seg vel.

De eldre vil kjenne at de lever de også: Se dem, snakk med dem og ta vare på dem. Og ikke minst, selv om vi har mye å gjøre i hverdagen, prøv å finn litt tid til å dra på besøk til dine foreldre eller besteforeldre. De trenger stimuli, og de trenger å gjøre noe annet enn å sitte å se rett inn i veggen.

Powered by Labrador CMS