– Vi bør oppmuntre til kameratkjøring, slik at det blir færre biler på veiene. Illustrasjonsfoto: Knut Opeide / Statens vegvesen
– Vi bør oppmuntre til kameratkjøring, slik at det blir færre biler på veiene. Illustrasjonsfoto: Knut Opeide / Statens vegvesen

– La biler med minst tre personer kjøre i kollektivfeltet

En bil som blir tatt i juksing bør miste retten til å benytte kollektivfeltet med passasjerer i et gitt tidsrom.

Publisert

Vi er alle enige om at bilkjøring inn til Oslo bør begrenses. Men det sittende byrådet gjør sitt for at livet skal bli vanskeligere og dyrere for mange. Derfor har jeg et forslag i den positive gulrot-enden.

Kjøre i kollektivfeltet

La alle biler med tre eller flere personer kjøre i kollektivfeltet. Det bør gjelde både elbiler og fossilbiler. Det burde oppmuntre til kameratkjøring, slik at det blir færre biler på veiene. Dessuten vil man få en mer optimal utnyttelse av kollektivfeltene.

Så kan elbilene får beholde fordelen av å kjøre alene i kollektivfeltet utenom rushtiden.

Jeg tror også vi snart har rimelig pålitelige systemer som kan sjekke antall passasjerer i bilene automatisk. Så vil noen selvsagt jukse med dukker. Det problemet har vi jo allerede.

Juksere mister retten

Men det problemet er håndterbart. Hva med å gjøre det enda mindre fristende å jukse?

I tillegg til et gebyr, kunne man si at en bil som er tatt i juksing mister retten til å benytte kollektivfeltet med passasjerer i et gitt tidsrom. Og det går på bilen. Med dagens teknologi er det jo ganske greit å gjenkjenne bilnummer.

Powered by Labrador CMS