— Eg forstår at de vil ha svar, men de får ikkje noko svar av meg i kveld, skriver Evenrud, for anledningen på nynorsk, i den korte Facebook-statusen.
Foto: Arnsten Linstad
Rødt vil foreløpig ikke avsløre hva partiet gjør i mistillitssaken mot Lan Marie Berg (MDG)
— Eit stalltips til alle som kontaktar meg no; kos dykk med fotball, ei bok eller noko anna triveleg 😊. Dette er meldingen Rødts gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud, la ut på Facebook mandag kveld. Da hadde fem partier i bystyret flagget mistillit mot Lan Marie Berg (MDG).
Den borgerlige opposisjonen i bystyret går alle inn for å støtte Frps mistillitsforslag mot miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) i bystyret onsdag.
Dermed tyder alt på at det er Rødts fire representanter og deres stemmeavgivning som vil avgjøre Bergs videre skjebne i Oslo-politikken.
— Får ikke svar av meg i kveld
Men gruppeleder i Rødt, Eivor Evenrud, holder kortene tett til brystet. Selv etter partiets gruppemøte mandag kveld, der mistillit skal ha vært tema.
— Eg forstår at de vil ha svar, men de får ikkje noko svar av meg i kveld, skriver Evenrud, for anledningen på nynorsk, videre i den korte Facebook-statusen.
Dermed øker spenningen og dramaet rundt mistillitssaken. Dersom Rødt ikke avslører noe før bystyrets møtestart klokken 12 onsdag, er det kun to måter miljø- og samferdselsbyråden kan unngå mistillits-dramaet i starten av onsdagens bystyremøte.
Enten kan hun frivillig trekke seg fra byrådsposten eller byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kan komme forslaget i forkjøpet ved å stille kabinettspørsmål.
Forretningsministerium dersom byrådet går
Et kabinettspørsmål betyr enkelt forklart at byrådslederen stiller bystyret et ultimatum ved å spørre om bystyreflertallet har tillit til byrådet. Dersom flertallet sier nei, vil bystyret måtte velge et nytt byråd.
Frem til et nytt byråd er valgt av bystyret vil Oslo bli styrt av et såkalt forretningsministerium. Normalt vil det bestå av det avtroppende byrådet , som i den perioden ikke vil fremme andre saker enn det som er tvingende nødvendig for at Oslo kommune skal holde hjulene i gang.
Grovt skissert er det vanlige i behandling av mistillit i bystyret at partiet, eller partiene, som har fremmet forslaget først begrunner det i et innlegg. Dernest slipper alle partier til og varsler gjennom sine innlegg hvordan de vil forholde seg til mistillitsforslaget.
MDG-politikere presser Rødt
Onsdag er det knyttet størst spenning til hva Rødt gjør. Helt siden de rødgrønne vant valget i 2015 har Rødt vært et støtteparti for Ap/SV/MDG-byrådet. De tre sistnevnte partiene mangler nemlig tre stemmer på å ha flertall i bystyret.
Med Rødts fire representanter i ryggen har Ap/SV/MDG-byrådet sittet trygt i snart en og en halv bystyreperiode nå.
Dersom Rødt og resten av bystyrets opposisjon stemmer for Frps mistillitsforslag vil Lan Marie Bergs dager som byråd for MDG i Oslo være over. Hun går da umiddelbart av og vil måtte erstattes, trolig av en annen MDG-politiker.
De siste dagene har flere sentrale MDG-politikere i ulike medier ment at mistillit mot en byråd er mistillit mot hele byrådet.
Det er en høyst uvanlig tolkning av praksisen Oslo bystyre har hatt siden oppstarten av byparlamentarisme etter valget i 1986. Men er et åpenbart pressmiddel for å få Rødt til å ikke stemme for mistillit mot Lan Marie Berg.
Spørsmålet alle stiller seg er om Rødt bøyer unna for presset fra MDG, som altså mener Rødt må ta skylden dersom hele Ap/SV/MDG-byrådet felles.
Det får du vite dersom du følger debatten og voteringen via Oslo kommunes nett-tv onsdag klokken 12.