Skjenkestoppen i Oslo ble først offentliggjort etter at næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) hadde blitt intervjuet av NRK Dagsrevyen utenfor populære utesteder på Grünerløkka.
Foto: Arnsten Linstad
Kraftige reaksjoner på byrådets skjenkestopp i Oslo: - Å straffe alle er feil og uansvarlig
Byrådet hadde skjenkestoppen klar, men ventet til næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) ble intervjuet av NRK Dagsrevyen. Dermed fikk restauranter i Oslo bare en drøy time til å stenge kranene. — Jeg er kjempesur og rasende, sier Villa Paradisos Kjersti Gjesdal.
— Dette er veldig alvorlig for oss som er en seriøst aktør i bransjen. Jeg er kjempesur og rasende, og det er tøffe tider, sier Kjersti Gjesdal, som driver Villa Paradiso på Grünerløkka og Lilletorget, til TV 2.
Drøyt 50 serveringssteder med skjenkebevilling i hovedstaden har ikke fulgt smittevernreglene, ifølge byrådet. Som hevder næringsetaten i kommunen har gjort over 650 kontroller den siste tiden.
Les også: — Byrådets skjenkestopp er et feilgrep
— Kollektiv straff
Kontrollene skal ha avdekket brudd på smittevernreglene, noe som igjen førte til at byrådet valgte å nedlegge et forbud mot alkoholserving for samtlige serveringssteder fra klokka 20.30 lørdag kveld. Matservering er fremdeles tillatt.
Gjesdal ved Villa Paradiso sier hun synes det er dårlig gjort å kollektivt straffe alle sammen når det er så mange seriøse aktører i bransjen, skriver NTB.
Det synes også Karl-Axel Bauer, som er medeier av tradisjonsrike Lorry.
– Vi har ikke hatt noen kontroller her på Lorry. Johansen (byrådsleder Raymond Johansen journ.anm.) må gjerne komme på kontroll hos oss. Å straffe alle stedene som følger reglene, er feil og uansvarlig, sier Bauer til TV 2.
Les også: Mann alvorlig skadd etter voldshendelse i Thorvald Meyers gate – én pågrepet
Planlagt medieutspill fra byrådet
Nyheten om skjenkestoppen ble kjent da næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) stilte til intervju i NRK Dagsrevyen klokken 19 fredag kveld. Da møtte næringsbyråden statskanalen utenfor populære skjenkesteder ved Olaf Ryes plass på Grünerløkka.
Klokken 19.20 gikk ble en pressemelding publisert på Oslo kommunes nettsted.
— Det er drøyt 50 steder med skjenkebevilling som ikke tar regelverket på alvor. I tillegg ser vi at aktører som har holdt stengt til nå, åpner igjen. Denne utviklingen må stoppe, sa næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) i en pressemeldingen.
Skjenkestoppen i Oslo ble besluttet før Evensen stilte opp i NRK Dagsrevyen, men pressemeldingen gikk ikke ut før næringsbyråden fra Ap møtte NRKs reporter utenfor populære skjenkesteder på Olaf Ryes plass.
Da pressemeldingen gikk ut under Dagsrevyens sending fikk serveringsstedene i Oslo en drøy time på seg til å stenge kranene for alkoholservering.
— Vi er i en veldig alvorlig situasjon. Vi må ta vare på hverandre og få kontroll på smittesituasjonen. Dessverre ser vi at de som holder åpent ikke overholder reglene. Da er vi nødt til å gjøre tiltak, sa næringsbyråd Victoria Marie Evensen til NRK.
Les også: Marius (33) kjempet seg ut av rus og tilbake til arbeid. Nå er han permittert
Bergen gjør ikke som Oslo
Så langt er det ingen andre kommuner i landet som har valgt å stenge kranene, skriver NRK.
Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen sier til kanalen at det er vurdert ytterligere restriksjoner også der, men at et forbud hittil ikke har vært aktuelt fordi politi og kommunens skjenkekontor har meldt tilbake at reglene i hovedsak blir fulgt.
Byrådets mulighet til å tørrlegge hovedstaden ble egentlig fattet i et ekstraordinært byrådsmøte fredag. I protokollen fra byrådet i Oslo står det at vedtaket er fattet etter smittevernlovens paragraf 4-1, der det blant annet står:
"Alkoholservering kombinert med at mange mennesker samles inne og ute på serveringssteder uten å overholde avstandspåbudetfører til uakseptabel smitterisiko. Det er derfor nødvendig, forholdsmessig og tjenlig å forby skjenking av alkohol".
"På denne bakgrunn har byrådet i dag med hjemmel i delegert kompetanse etter Smittevernplan for Oslo kommune DV-0100, jf. smittevernloven § 4-1 første ledd truffet følgende vedtak: For de serverings- og skjenkestedene i Oslo kommune som har anledning til å holde åpent i medhold av Helsedirektoratets vedtak 12. mars 2020, er det forbudt å skjenke alkohol".
Les også: Nå starter vårrengjøring av gatene. Pass på hvor du parkerer
— Kan være klokt å ha ventiler
Skjenkestoppen fører ikke bare til kraftige reaksjoner fra restauranteiere. Også Oslo Høyres nestleder Eirik Lae Solberg reagerer kraftig på det rødgrønne byrådets beslutning i ekstraordinært møte fredag.
— Dette er en kollektiv avstraffelse og et feilgrep av byrådet, mener Høyre-politikeren.
— Smittevernreglene er satt for å begrense smitte, og serveringssteder som følger dem bør få være åpne. Helsemyndighetene har så langt ikke anbefalt et forbud mot alkoholservering, sier Lae Solberg til VårtOslo.
— Hvis håndhevingen av dem oppfattes som urimelig og urettferdig, kan vi i verste fall risikere at tiltakene mister sin legitimitet. Det kan også være klokt å ha noen ventiler i samfunnet der folk kan møtes på en betryggende måte slik at vi ikke får en reaksjon, og folk begynner å møte hverandre på andre møteplasser, helt uten kontroll.