— Vi mener byrådets svar i spørsmålet om muligheten for et gatenært fastlegetilbud er for enkelt, sier Julianne Ferskaug (V).

Julianne Ferskaug (V): - Skuffende at byrådet avviser gatenær fastlege for rusavhengige etter Sverre Eikas død

Etter lege Sverre Eikas død står rusavhengige i Oslo uten helsetilbud. Samtidig avviser Ap/SV/MDG-byrådet blankt et Venstre-forslag om opprettelse av gatenær fastlege for rusavhengige. — Svært skuffende av byrådet, sier Julianne Ferskaug (V).

Publisert

Spørsmålet om en gatenær fastlege er høyaktuell etter at mange rusavhenige i Oslo mistet fastlegen sin da Sverre Eikas døde brått tidligere i høst.

Eika var kjent for å skreddersy et individuelt behandlingsopplegg for sine rusavhengige pasienter. Nå løfter Venstres bystyrerepresentant Julianne Ferskaug opp problemstillingen - og spør byrådet om det er mulig å opprette en gatenær fastlege-tjeneste.

— Får tilbud i de ordinære tjenestene

Men i et skriftlig svar til Venstre og Ferskaug avviser byrådets nestleder og finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) idéen om å opprette et gatenært fastlegetilbud for rusavhengige.

Wilhelmsen mener rusavhengige må forholde seg til de samme helsetjenestene som alle andre innbyggere i Oslo.

Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) avviser opprettelse av gatenær fastlege for rusavhengige etter Sverre Eikas bortgang.

Finansbyråd Einar Wilhelmsen peker på at tilgang til reseptbelagte legemidler som metadon og subutex er regulert gjennom nasjonal retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering, og i nasjonal veileder for vanedannende legemidler.

— Et gatenært fastlegetilbud i regi av Oslo kommune vil bare kunne etableres og drives innenfor de myndighetskravene som til enhver tid gjelder for denne typen helsehjelp, sier MDG-byråden.

— Slik byrådet vurderer det, åpner disse per i dag ikke for den typen tilbud som det her spørres om. I russtrategien legges til grunn at også innbyggere med rusproblemer hovedsakelig skal få sine tilbud i de ordinære tjenestene, svarer Einar Wilhelmsen.

— Kan føre til at vi blir kriminelle

Nylig publiserte VårtOslo et debattinnlegg fra Janne Bøhmer Killingstad, som er tillitsvalgt i Foreningen for human narkotikapolitikk. Killingstad beskriver en håpløs kamp for å unngå å havne i ny rusavhengighet etter at hun og mannen mistet fastlegen sin.

— Nå står vi uten fastlege og uten medisiner, noe som igjen kan føre til at vi er nødt til å være kriminelle og gjøre ting vi ikke liker, skriver Bøhmer Killingstad.

— Har ikke vi også krav på å bli behandlet med verdighet? Et slikt syn på oss som dette fører jo oss ikke nærmere å bli friskere, skriver hun.

Men et gatenært fastlegetilbud i regi av Oslo kommune ser det ikke ut til at er mulig når Ap/SV/MDG-byrådet kategorisk avviser en slik ordning. Svært skuffende, mener Venstre.

— Jeg er dypt bekymret for de som har mistet det tilbudet de fikk gjennom Sverre Eika. I byrådets svar fremstår det ikke som om byrådet deler denne bekymringen. Svaret deres er tynt begrunnet, og uten å se etter løsninger på en situasjon vi alle burde søke å løse, sier Julianne Ferskaug.

Vil be byrådet utrede gatenær fastlege

— Det er skuffende, men dessverre ikke overraskende, at de blankt avviser muligheten for et gatenært fastlegetilbud for rusavhengige, sier Venstres bystyrepolitiker.

— Hva vil Venstre gjøre nå? Vil dere ta noe initiativ i bystyret?

— Vi vet at dagens tilbud ikke fungerer, sist beskrevet i leserinnlegg av Janne Bøhmer Killingstad. For Venstre er det viktig at rusavhengige som ønsker sykdomsbehandling får dette, sier Ferskaug.

— Vi mener byrådets svar i spørsmålet om muligheten for et gatenært fastlegetilbud er for enkelt. Vi vil derfor be byrådet utrede muligheten for et gatenært fastlegetilbud, sier Venstre-politikeren.

— Gis ikke hjelp til å leve et verdig liv

Hun peker på at det ikke er første gang Ap/SV/MDG-byrådet har vært negative til å tenke nytt i ruspolitikken.

— De vurderte også at å opprette et værested for rusavhengige i Oslo ikke var innenfor regelverket, til tross for at dette er opprettet i Bergen uten problemer. Ruspolitikken i Norge fungerer ikke, sier Ferskaug.

— Rusavhengige i Oslo forteller om et fastlegetilbud som ikke gir den hjelpen som trengs for å leve verdige liv, hvor sykdom tas på alvor, kunnskap deles og medisinering gir mulighet til å leve mer normale liv, understreker Venstre-politikeren.

Powered by Labrador CMS