DEBATT

Eili Vigestad Berge
– Politikere bør tilstrebe mest mulig åpenhet om hvem vi har kontakt med, sier Eili Vigestad Berge (V).

– Vi vil innføre et register for politikernes møtevirksomhet, et såkalt «lobbyregister»

Det er svært viktig at vi politikere tilstreber mest mulig åpenhet om hvem vi har kontakt med. Vi i Venstres bystyregruppe har derfor allerede etablert et register over hvem vi møter og tema for møtet.

Publisert

Venstre har alltid vært en pådriver for større åpenhet og mer demokrati, både lokalt og nasjonalt. Det er en del av vårt DNA å kjempe for at innbyggerne får bedre innsyn i politiske prosesser.

Å kunne følge med på hvordan makt utøves er helt grunnleggende for et velfungerende demokrati. Mer åpenhet bygger tillit mellom borgerne og de folkevalgte.

Dette er bakgrunnen for at Venstre har jobbet for å innføre et register for politikernes møtevirksomhet – et såkalt «lobbyregister». Formålet er å sikre åpenhet om hvem som forsøker å påvirke politikerne, noe som bidrar til at borgerne kan ha tillit til at politiske beslutninger tas på rett grunnlag.

Gir mer transparens

I 2020 fikk Venstre gjennomslag for at kommunen skulle utrede hvordan dette kunne innføres i Oslo.

Byrådet tar nå konkrete grep for å øke innsynet i politiske prosesser. Dette er et resultat av Venstres gjennomslag i 2020. Byrådet foreslår blant annet å gi offentligheten bedre innsyn i byrådets kalendere, møtevirksomhet og kommunikasjon.

Det vil gi borgerne et klarere bilde av hvilke aktører som er i kontakt med byrådet, og mer transparens i de politiske prosessene. Tiltaket er i tråd med den åpenheten Venstre mener er nødvendig i et velfungerende demokrati.

Et viktig steg

I Oslo har vi en parlamentarisk styringsmodell. Bystyret er øverste organ, og byrådet kan ikke instruere bystyret. Det er derfor opp til bystyret selv å vedta hvilke åpenhetstiltak som skal gjelde for bystyret.

Det er svært viktig at vi politikere tilstreber mest mulig åpenhet om hvem vi har kontakt med. Vi i Venstres bystyregruppe har derfor allerede etablert et register over hvem vi møter og tema for møtet. Vi har svært god erfaring med å føre et slikt register og oppfordrer alle andre parti i bystyret til å ha tilsvarende praksis.

Når byrådet nå har vedtatt strengere rammer for registrering av besøk og henvendelser, tas et viktig steg i riktig retning.

Powered by Labrador CMS