DEBATT

Merete Agerbak-Jensen.
– Venstresiden stempler oss som vestkantbyrådet når vi reduserer eiendomsskatten og sørger for at flere får beholde mer av sine egne penger, sier Merete Agerbak-Jensen.

– Høyre reduserer eiendomsskatten i Oslo – til det beste for hele byen

Ved å dyrke den banale forestillingen om at Oslo er delt mellom rike villa-eiere i vest og vanlige folk, kommuniserer de rødgrønne hvordan de vil «ta fra de rike og gi til de fattige».

Publisert

Da AP-byrådet innførte eiendomsskatt for åtte år siden lovte de at bare 20 prosent av boligeierne måtte betale skatten, og at ingen med OBOS-bolig skulle betale. De forklarte også at eiendomsskatten skulle øremerkes til å bygge 3000 barnehageplasser og styrke hjemmetjenesten med 500 årsverk.

Det er i dag om lag 1500 færre barnehageplasser i Oslo enn i 2015, og etterlatt inntrykk er dessverre ikke at det skinner av eldreomsorgen og hjemmetjenesten.

Da AP-byrådet ble kastet i fjor, lå det an til at nesten halvparten (47 prosent) av boligeierne måtte betale eiendomsskatt Også hver fjerde leilighet som OBOS forvalter i Oslo måtte betale.

Det er skremselspropaganda

Det første året Oslofolk betalte eiendomsskatt fikk kommunen inn 242 millioner kroner. Det avgåtte AP-byrådet planla å kreve inn 1135 millioner kroner i eiendomsskatt på bolig i 2024.

Selv med eiendomsskatt fikk Oslo kommune negativt driftsresultat for første gang på 20 år i fjor, fordi AP-byrådet hadde budsjettert med større utgifter enn inntekter. De gamle byrådspartiene SV og MdG gikk til valg på å øke eiendomsskatten ytterligere før valget i fjor. Det gjorde også Rødt.

At det hadde blitt enda dyrere å bo i Oslo er det imidlertid ingen tvil om. Når vi nå starter arbeidet med å fjerne den, er det ifølge opposisjonen ikke grenser for hva den finansierer. Alt fra 1200 lærere, til 1,5 millioner flere avganger i kollektivtrafikken, til nybygde sykehjemsplasser, skoler og kilometer på kilometer med nye sykkelveier.

Det er, med respekt å melde, ren skremselspropaganda, for det er grenser for hvor mange ganger man kan bruke de samme pengene.

Mange slipper nå eiendomsskatt

Oslo hadde «Norges mest moderate eiendomsskatt», ifølge Jonas Gahr Støre. Nå skal den fjernes, slik Høyre gjorde forrige gang vi overtok etter et AP-byråd. AP innfører skatter, og vi fjerner dem.

Nå kritiseres vi, ganske oppskriftsmessig, for at det er folk som faktisk betaler eiendomsskatt som sparer penger på at den fjernes, og det er fremdeles mange.

Et raskt søk på Finn.no viser at over en tredel av boligene til salgs i Oslo koster over 6,7 millioner kroner. Det er den nye grensen for når man må begynne å betale eiendomsskatt etter at vi har økt minstefradraget. Dermed var det mange som akkurat hadde begynt å betale eiendomsskatt som nå slipper, eller fikk den redusert fordi vi overtok byrådsmakten for et snaut år siden.

I bydelene Alna, Søndre Nordstrand, Stovner, Sagene, Grorud, St. Hanshaugen Gamle Oslo og Grünerløkka ble kommunens inntekter fra eiendomsskatt på bolig redusert med mellom 43 og 34 prosent fra i fjor til i år.

Vestkantbyrådet

Det er trolig fordi partiene på venstresiden tradisjonelt står sterkest i de delene av byen hvor boligprisene er lavest at de er så begeistret for eiendomsskatten. Ved å dyrke den banale forestillingen om at Oslo er delt mellom rike villa-eiere i vest og vanlige folk, kommuniserer de rødgrønne hvordan de vil «ta fra de rike og gi til de fattige».

De stempler oss som vestkantbyrådet når vi reduserer eiendomsskatten og sørger for at flere får beholde mer av sine egne penger over hele byen. At vi har gjort beboerparkering gratis i ytre by, til stor glede for mange bileiere i Groruddalen, og redusert prisen på månedskortet for første gang på 16 år, nevner de ikke.

Krevende økonomiske tider

Oslo kommune har lagt bak seg åtte sammenhengende år med stadig økende kommunale inntekter og et rødgrønt styre som vil huskes best for store budsjettsprekker og kommunal sløsing.

Tiden da det var penger til (nesten) alt er nå forbi. Vi merker godt hvordan kraftig prisstigning og kostbare lønnsoppgjør spiser av kommunens budsjetter. Sparepengene AP-byrådet satte av for å få budsjettene til å gå opp, er borte.

Når Støre-regjeringen i tillegg forsyner seg av 600 millioner mer i året av Oslos skatteinntekter, må vi redusere utgiftene. I krevende økonomiske tider prioriterer det blågrønne byrådet det viktigste først i budsjettet for neste år: barn og unge, en grønnere by og å få kontroll på økonomien igjen.

Powered by Labrador CMS