� Det var mange som trodde på Raymond Johansens forsikringer om at eiendomsskatten bare skulle gjelde noen få og luksuriøse boliger, mener Hans Magnus Borge. Foto: Moss kommune
� Det var mange som trodde på Raymond Johansens forsikringer om at eiendomsskatten bare skulle gjelde noen få og luksuriøse boliger, mener Hans Magnus Borge. Foto: Moss kommune

– Eiendomsskatten er den absolutt mest usosiale skatt som finnes

Publisert

Eiendomsskatten er usosial fordi den overhode ikke tar hensyn til skatteyters skatteevne. Andre skatter er basert på inntekt eller formue man kan «spise av».

Når det gjelder boligen, er det for de færreste aktuelt å selge den. Et sted skal man jo bo. Og boligens verdi har ofte ikke noe med hvor mye man tjener å gjøre. Man kan jo ha bodd der lenge og prisene kan ha steget formidabelt siden man kjøpte. Det ser man spesielt i visse områder av Oslo.

Jeg har hørt om folk med vanlige inntekter som har fått krav om 20.000-40.000 kroner i eiendomsskatt i Oslo. For disse vil det bety en drastisk omstilling av livet. Eller man kan ta sjansen på å låne og håpe på at nåværende byråd er ute av kontorene om 2 ½ år.

For mange kom jo dette brått på. Det var nok mange som trodde på Raymond Johansen som forsikret at det bare skulle gjelde noen få og luksuriøse boliger.

Så hvorfor sier da så mange økonomer at eiendomsskatt er den mest hensiktsmessige skatt som finnes?

Antagelig er det så enkelt som at den er glitrende for skattlegger. Skatteyter kommer ikke unna, han kan ikke flytte objektet. Å belåne boligen hjelper heller ikke.

Og hvis man ikke betaler, kaster kommunen familien på gaten og selger huset på tvangsauksjon. For kommunen har jo pant - såkalt legalpant. Og med den prisutvikling vi har sett i det siste, skal det mye til for at det ikke er nok igjen til å betale den utestående eiendomsskatten. Og da følger skattekravet med som nissen på flyttelasset.

Powered by Labrador CMS