Eiendomsskatten er usosial, i hvert fall på primærboligen, mener Hans Magnus Borge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Eiendomsskatten er usosial, i hvert fall på primærboligen, mener Hans Magnus Borge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dagens eiendomsskatt skaper en segregert by. Men kanskje kunne man beskatte sekundærboligen

Sekundærboligen kan folk velge å ikke anskaffe. En eiendomsskatt på denne kunne redusere noe av presset på eiendommer i Oslo.

Publisert

Valgresultatet tilsier at vi må leve videre med eiendomsskatten. Som er usosial fordi den overhodet ikke tar hensyn til skatteyters skatteevne.

Byrådspartiene har heller ikke sagt at den er sosial. Bare at den er «moderat». Og det kan nok stemme for mange. Som for eksempel Oslo Arbeiderpartis leder Frode Jacobsen som kjekt sto frem i Dagsavisen og sa at han betalte den med glede.

Ja, 6.000 kroner kan man som regel leve med, med en grei inntekt.  Men når en vesentlig eldre og mindre bolig koster tre ganger så mye, blir det usosiale tydelig. Og det finnes mer groteske eksempler.

En segregert by

Her er vi ved utfordringen – som er spesiell for Oslo. De store forskjellene mellom bydelene. Det er ikke sikkert at man har en høy inntekt fordi man bor i en dyr del av byen. Eller omvendt. Men eiendomsskatten i sin nåværende form vil nok skape en segregert by. Som jo byrådspartiene har sagt de er imot.

Utfordringen er her at man beskatter folks hjem, noe som gjør skatten usosial. Det kan man unngå ved å unnta primærboligen for eiendomsskatt. Altså hvis eier er folkeregistrert på boligen, er den fritatt.

Skatt på sekundærboligen

For å tette et skattehull kan man jo forutsette at også ektefelle/samboer er folkeregistrert på boligen. Eiendomsskatt på sekundærbolig er greit. For den kan man velge ikke å anskaffe. Kan et slikt opplegg redusere noe av presset på eiendommer i Oslo? For da er det litt mindre interessant å anskaffe sekundærbolig.

Jeg er litt usikker på om en slik avgrensing er mulig med dagens utforming av eiendomsskatten. Med litt «god vilje» burde det være mulig. Men regjeringen har jo annonsert at de vil se på hele eiendomsskatt systemet. Og da kunne det jo være greit å se på muligheten for en slik avgrensing.

Men egentlig er eiendomsskatt feil. For det er en dobbel formueskatt. Som ikke beskatter den reelle formuen – fordi den ikke tar hensyn til gjelden.

Powered by Labrador CMS