Tidligere helsebyråd Tone Dahl Tellevik (Ap) og miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) må begge stille i høringen i Rådhuset fredag.

Lan Marie Berg (MDG) grilles om brudd på arbeidstids-bestemmelser i direktesendt høring fredag

En rapport fra Kommunerevisjonen slår fast at tusenvis av brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Oslo kommune aldri ble fanget opp av byrådet. Fredag må flere ansvarlige politikere stille til høring i Rådhuset.

Publisert

Hva visste miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) og daværende helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) om brudd på arbeidstidsbestemmelsene i ulike kommunale etater og virksomheter underlagt deres byrådsavdelinger?

Det er hovedspørsmålet når både Lan Marie Berg og Tone Tellevik Dahl må stille til en høring i bystyresalen fredag. På grunn av korona er det svært begrenset adgang til selve høringen. Men den blir i sin helhet overført på kommunens egen nett-tv, og starter klokken 09.00 og strekker seg gjennom hele dagen frem til klokken 15.45.

Høyres tidligere finansbyråd må også stille

All informasjon om høringen, med klokkeslett og navn på deltakere, er lagt ut på Oslo kommunes nettside. Der ligger også lenker til Kommunerevisjonens rapport og ulike andre rapporter.

Blant andre politikere som også må stille er Høyres tidligere finansbyråd Eirik Lae Solberg. Det er ventet at han får spørsmål om brudd på arbeidstidsbestemmelsene også kan ha foregått da Høyre, Venstre og KrF hadde byrådsmakt frem til valget i 2015.

Men det er ikke bare brudd på arbeidstidsbestemmelsene som er tema i høringen fredag. I slutten av 2018 og tidlig i 2019 mottok kommunen varsler mot energigjenvinningsetaten (EGE).

Brøt regelverk for ansettelser og anskaffelser

Varslene inneholdt påstander om brudd på anskaffelsesregelverket, omfattende og ureglementert bruk av eksterne konsulenter og ansettelser uten ekstern eller intern utlysning.

Revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) ble hyret til å granske påstandene i varslene mot EGE, og leverte sin sluttrapport en måned etter valget i fjor høst. Rapporten fra PwC konkluderer blant annet med brudd på både kommunens anskaffelsesreglementet og ansettelsesregler. Disse funnene er også en del av grunnlaget for høringen i Rådhuset.

I og med at Oslo har et parlamentarisk styringssystem er det den til en hver tid sittende byråd som holdes ansvarlig av bystyret.

Mistillit kan bli fremmet etter høring

I fjor varslet flere av opposisjonspartiene at de vurderte å fremme mistillitsforslag mot MDG-byråd Lan Marie Berg. Grunnet koronapandemien og delvis på grunn av Lan Marie Bergs langvarige sykemelding og fødselspermisjon er høringen først nå kommet i stand.

Hvorvidt ett eller flere partier i bystyret fremmer mistillitsforslag mot miljø- og samferdselsbyråden avhenger blant annet av hva som kommer frem i høringen. Men det vil også avhenge av hvor stor sannsynlighet det er for at flere partier stiller seg bak et mistillitsforslag.

Byrådspartiene Ap, SV og MDG mangler tre representanter på å ha flertall i bystyret. Derfor er det ikke utenkelig at et mistillitsforslag kan få flertall. Men det forutsetter at samtlige opposisjonspartier får med seg byrådets støtteparti, Rødt.

Da har byrådsleder Raymond Johansen i realiteten kun to alternativer; han kan velge å ofre MDG-byråd Lan Marie Berg, eller han kan stille kabinettspørsmål og true med at hele byrådet går av.

Powered by Labrador CMS