«Skrik» av Edvard Munch ble solgt for 107 millioner dollar på Sotheby's auksjonshus i New York i 2012. Munch-maleriet ble da verdens dyreste maleri. Her den tidligere eieren, Petter Olsen, etter auksjonen. Nå skal flere Munch-malerier i hans eie selges.

Munchmuseet har ikke råd til Petter Olsens Munch-malerier

Direktør Tone Hansen ved Munchmuseet i Bjørvika ber om hjelp for å få kjøpt inn Munch-kunsten fra forretningsmannen Petter Olsens konkursbo.

Publisert

Munchmuseet kjøper ikke inn kunst. Vi er overhodet ikke i en finansiell stilling til å gjøre det. Vi skulle veldig gjerne hatt noen store fond for å sikre oss økonomisk så vi kunne kjøpe kunst. For de midlene finnes ikke i Oslo kommune, som vi er eid av, sier museumsdirektør Tone Hansen til Dagens Næringsliv.

Personlig konkurs

Tidligere denne uken ble det klart at kunstsamlingen skal selges av bostyrer etter at Petter Olsen ble slått personlig konkurs.

Han eide Ramme gård utenfor Hvitsten i Vestby kommune, som tidligere fungerte som Edvard Munchs sommerbolig. 

Olsen besitter det som er beskrevet som «Norges største private Munch-samling», med flere sentrale verk av Edvard Munch – som Olsens far var venn og finansiell støttespiller for.

Petter Olsen søkte om skattefradrag for underskudd og moms for sitt hotell- og galleriprosjekt på Ramme gård, men Olsen tapte en viktig skattesak mot Skatteetaten, noe som har ført til personlig konkurs og at kunstsamlingen må selges.

Olsen har tidligere solgt flere av verkene for å finansiere kunstsenteret Ramme gård. Sotheby's representant i Norge bekrefter overfor DN at flere av bildene gikk til kjøpere utenfor Norge – blant annet et «Skrik» -motiv.

– Må veldig gjerne gi oss samlingen

– Noen må veldig gjerne gi Petter Olsens Munch-samling til oss. Hvis det hadde skjedd, ville det vært en vidunderlig situasjon for museet, sier Hansen.

Petter Olsen i forbindelse med auksjonen i New York for tolv år siden.

Direktøren for Munchmuseet ber også om at Ramme gård blir tatt vare på, som et sentralt sted i historiefortellingen om Edvard Munch.

– Hvis Petter Olsens Munch-kunst skal ut på auksjon, håper jeg det blir gjort over tid, og at de plasserer verkene riktig, og at ikke alt går ut på en gang, sier Hansen.

– Hvis det ikke er den største privateide samlingen av Munch i Norge, så er det i hvert fall en av dem. Det er absolutt en samling man ønsker skal forbli i Norge. Det er en unik samling av Munchs malerier, mener Munch-direktøren.

Kunsteksperter uenige

Til Dagens Næringsliv sier flere kunsteksperter at samlingen er unik og verdifull.

– Petter Olsens samling av kunst og andre samlerobjekter har en betydelig verdi både økonomisk og kulturhistorisk, sier Knut Forsberg, daglig leder og kunstekspert i auksjonshuset Blomqvist.

Andre kunstkjennere er ikke nødvendigvis enig i dette, ifølge Klassekampen.

– Norske museer har godt med Munch i sine samlinger. Etter mitt syn er det strålende om dette havner i utenlandske offentlige museer, sier Anders Bjørnsen, leder for kunst og kultur i Sparebankstiftelsen DNB.

Han får støtte av kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke.

– Det man kunne ønske, var at verkene gikk til sentrale internasjonale samlinger. Presentasjonen av Munch utenfor Norge er i dag relativt svak, sier kunsthistorikeren til avisen.

IKKE GÅ GLIPP AV DENNE: Hør den ferske episoden av Oslopodden som tar for seg hvorvidt Oslo kommune kjøpte katta i sekken da de anskaffet den digre skulpturen «Moren» gjennom den største kunstkonkurransen på flere tiår ved etableringen av det nye Munchmuseet i Bjørvika:

Powered by Labrador CMS