Stort fokus på teoretiske fag og lite individuell tilpasning føler til mistrivsel i ungdomsskolen, mener Edvard Botterli Udnæs, fra Elevorganisasjonen.
Stort fokus på teoretiske fag og lite individuell tilpasning føler til mistrivsel i ungdomsskolen, mener Edvard Botterli Udnæs, fra Elevorganisasjonen.

– Jeg er ikke usaklig. Jeg er ekte

Publisert Sist oppdatert

Grønn Ungdom skriver at jeg er usaklig. Her er hvorfor jeg er uenig. 

De skriver: Statistikken som viser at fraværet faktisk har gått ned med 40% siden fraværsgrensa ble innført, avskrives som «postfaktuell»

Her har de tydeligvis misforstått. Jeg er klar over at fraværet har gått ned, og det er jeg glad for. Postfaktuelt skrev jeg fordi man hopper til mange konklusjoner for raskt, og alle trenger en ekstra faktasjekk.

De skriver også: “Da tar det seg dårlig ut at Udnæs selv mistenkeliggjør intensjonene til sine meningsmotstandere, og avviser ny statistikk som uviktig fordi den ikke passer med hans politiske syn.”

Elevene vet best hvordan skolen er

Igjen avviser jeg ikke statistikk, men ber politikerne se hele bildet. Fraværet går ned, men det betyr ikke at skolen har blitt bedre. Jeg avviser ikke mine motstandere, men konstaterer bare at vi, elever, har mer belegg for å si hvordan skolen er, enn de som ikke benytter seg av den.

Grønn Ungdom liker heller ikke at jeg kaller politikere gamle og sure, og påstår at jeg ikke representerer norske elever godt nok. Det er feil.

For ja, de aller fleste politikere er gamle. Mange er for gamle. Og alt for mange politikere er sure. Og dette må vi påpeke for vi som elever, uten stemmerett, er i konstant opposisjon, i motsetning til Christine og Grønn Ungdom, som er i et ungdomsparti, og dermed har direkte koblinger til Stortinget og lokalpolitikk.

Slutt å kritisere meningsfeller

Det er skuffende å se at det ene medieutspillet Grønn Ungdom har hatt om skolepolitikk på en god stund har forsvart Kunnskapsministeren, en politiker som sist gang jeg sjekket, ikke hadde så mye å gjøre med Miljøpartiet de Grønne.

Det er også skuffende at MDG har holdt seg ganske nøytrale i denne debatten. Hvis dere er mot fraværsgrensa, burde dere rope det ut, ikke kritisere den helt greie retorikken til folk som er enige med dere.

Jeg skriver på vegne av elever. Jeg er elev selv, og jeg representerer elever. Christine er kanskje elev, men skriver på vegne av et parti - i valgkampen. Derfor synes jeg hun ikke har grunnlag for å kritisere måten jeg representerer Oslos elever på, siden jeg skriver det elevene gang på gang har bekreftet for oss at de mener, tenker og føler.

Jeg er ikke usaklig, jeg er ekte. Og er ikke redd for å tape et valg, siden jeg ikke stiller.