Kollektivfeltene på E18 vest for Oslo åpnes igjen for elbiler, men kun i helgene.

Åpner opp kollektivfeltet på E18 for elbiler delvis igjen: – Ikke nok for å unngå det køkaoset vi nå ser

– Vi ser at framkommeligheten har blitt dårligere, erkjenner statsråden.

Publisert

Det legges opp til at kollektivfeltene på E18 vestfra blir åpnet for elbiler i helgene, melder Samferdselsdepartementet tidlig torsdag morgen.

– Vi ser at på E18 vestfra har framkommeligheten blitt dårligere. Dette gjelder særlig i helgene. Derfor legger vi nå opp til å åpne kollektivfeltet på E18 vestfra på strekningen Asker–Lysaker for elbiler i helgene, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

– Vi vil i tillegg se på hvordan vi kan åpne kollektivfeltene for elbiler i helgene også på E6 nord- og sørfra, legger han til.

– Stor forståelse

Den 1. juli ble trafikksituasjonen i Oslo og omegn betydelig endret da Ring 1 ble midlertidig stengt for ombygging i forbindelse med sikring av det nye regjeringskvartalet.

Statens vegvesen har i denne forbindelse innført tiltak for å redusere biltrafikken inn mot og gjennom Oslo. 

– Jeg har stor forståelse for at den midlertidige stengingen av Ring 1 skaper utfordringer i folks reisehverdag. De tiltakene som er gjort, er for å sikre framkommelighet inn mot og gjennom Oslo sentrum. Dette er viktig både for nødetatene og kollektivtrafikken, fortsetter Nygård.

Ring 1-møte torsdag

Samferdselsministeren har senere torsdag et planlagt møte om i sin kalender  hos Samferdselsdepartementet i Akersgata der «trafikksituasjonen i Vestkorridoren etter den midlertidige stengningen av Ring 1» er tema.

Oslo kommune, i tillegg til nabokommunene Asker og Bærum og Akershus fylkeskommune, skal delta på møtet.

Nyheten om delvis gjenåpning av kollektivfeltet kommer altså i forkant av dette møtet. 

– Hva med Mosseveien?

I en pressemelding Norsk elbilforening sendte ut tidlig torsdag morgen, like før Samferdselsdepartementets nyhet om delvis gjenåpning av kollektivfeltet på E18, uttrykket generalsekretæren i elbilforeningen, Christina Bu, liten forståelse for hvorfor kollektivfeltet skal holdes stengt for elbiler i helgene og at elektriske varebiler og lastebiler har blitt kastet ut.

Generalsekretæren kritiserer håndteringen av Ring 1-stengingen.

– Vi fatter ikke hvorfor man ikke har lagt opp til økt grad av samkjøring i stedet for å bare stenge tilgangen til kollektivfeltet. Å stimulere til at folk kjører sammen, er positivt for både trafikkflyt og klima, mener hun.

– Selvsagt forstår vi at det måtte gjøres tiltak med den ekstraordinære situasjonen stengningen av Ring 1 innebærer, men håndteringen er helt feil. Vårt råd er at samferdselsministeren nå lytter godt til alle berørte, påpeker Bu i forkant av torsdagens Ring 1-møte med samferdselsministeren.

– Hva med Mosseveien og E6 og andre berørte kommuner nord, sør og øst for Oslo, spør Bu videre.

– Ikke nok

Bilorganisasjonen Naf mener åpning av kollektivfeltene i helgene er et viktig første grep, men ønsker også at elbilister som samkjører i rushtiden for å kunne utnytte veikapasiteten best mulig bør få slippe til i kollektivfeltet, ifølge NTB.

– Åpning av kollektivfeltene er ikke nok for å unngå det køkaoset vi nå ser. Også flere ekspressbusser, spesielt fra områder der kollektivtilbudet i dag er svakt, åpning av flytoget for flere passasjerer og innfartsparkeringer, er tiltak som bør vurderes, sier pressesjef Ingunn Handagard i Naf.

– Ring 1 skal være stengt i tre år, og derfor må tiltakene både treffe bredt og ha varighet i hele perioden, slik at flere kan legge om reisevanene og bruke kollektivtransport, legger hun til.

Vil ta noen uker

Det vil likevel ta noen uker før kollektivfeltet kan gjenåpnes for elbiler i helgene siden Statens vegvesen må gjøre en praktisk jobb som vil ta noen få uker først, ifølge Samferdselsdepartementet.

Statens vegvesen vurderer parallelt for øvrig å innføre tungtrafikkfelt på strekningen mellom Asker og Slependen i nabokommunen, i tillegg vurderes også å slippe til motorsykler i tungtrafikkfeltene.

Powered by Labrador CMS