Med dette bildet, der vannet står langt over gulvnivå, advarer Oslo brann- og redningsetat mot vannskader som følge av frostsprengning før sprengkulda setter inn for fullt.

Brannvesenet advarer mot slike scener i sprengkulda: – Har vi dessverre god erfaring med

Oslo-folk bør forberede seg på sprengkulda ved å sørge for tilstrekkelig oppvarming og isolasjon, ifølge brannetaten i byen.

Publisert

«Resultatet av manglende oppvarming og isolasjon kan bli sprukne rør og vannlekkasjer når temperaturen atter stiger igjen. Det har vi dessverre god erfaring med», heter det i et innlegg fra Oslo brann- og redningsetatFacebook.

Kobberrør mest utsatt

Ifølge forskningsinstituttet Sintef, er det kobberrør som er mest utsatte for frostskader grunnet lite elastisitet som fører til at rørene sprekker ved utvidelse av volumet.

Også plastrør er frostutsatte, men isolerende luftlag mellom varerør og vannrør gjør at det tar noe lengre tid før vannet fryser i disse.

Som følge av at temperaturen i kloakksystemet sjelden når lavere enn under fem grader, er avløpsrør på sin side lite utsatt for frostskader. 

Det gjelder derimot ikke tappekraner, stengeventiler og andre koblinger i sanitærinstallasjoner.

For å unngå vannskader, anbefales man ikke å senke innetemperaturen lavere enn til om lag ti grader.

Slik unngår du vannskader som følge av frost:

  • Unngå kald trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger
  • Ikke senke innetemperaturen lavere enn til om lag ti grader
  • Unngå uheldig plassering av rør og sanitærutstyr i kalde kryprom, yttervegger, golv og tak
  • Tømme og stenge rør som i perioder ikke har vanngjennomstrømming
  • Tømme og stenge vannet i utendørskranen for vinteren
  • Ved fravær uten tilsyn er det nødvendig å stenge hovedvanntilførselen for å unngå frostsprenging

Kilde: Sintef

Beste fyringstips

Det gjelder med andre ord å holde temperaturen på et minimumsnivå, både for å unngå vannskader og for holde varmen når kulda slår til for alvor i hovedstaden.

Det lokale brannvesenets beste fyringstips er å bruke tørr ved og godt trekk samt legge i litt ved av gangen, hvilket reduserer belastningen på ildsted og pipeløp, gir bedre varme og reduserer utslipp i luften. 

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) minner om at god lufting – sprengkulde utenfor til tross – er viktig ved bruk av gassapparater, parafinovner og bruk av peis som bruker oksygenet i lufta og slipper karbondioksid og vanndamp ut i rommet. 

Varme og mat

«Hvis det er veldig kaldt ute er du ekstra utsatt ved strømbrudd. Det er lurt å tenke igjennom hvordan du skal holde varmen hvis strømmen plutselig forsvinner. Ulltøy, dyner og tepper hjelper godt, men ofte trengs det en oppvarmingskilde i tillegg», heter det i et innlegg fra direktoratet på Sikkerhverdag.no om hvordan man bør forberede seg på kulda.

De oppfordrer folk til å ha alternative, strømuavhengige varmekilder samt et lite lager av mat og vann i tilfelle strømmen skulle gå. DSB minner også om at ikke alle er i stand til å kunne forberede seg på kulda uten hjelp.

«Eldre som bor alene kan være spesielt utsatt. Sjekk hvordan det står til hos dine nærmeste og hos naboen. Trenger du selv eller andre hjelp i kulda, ta kontakt med servicekontoret i kommunen», oppfordrer direktoratet.







Powered by Labrador CMS