Nå opphever Oslo kommune vannsparetiltakene. Vannet er i stor grad tilbake.
Nå opphever Oslo kommune vannsparetiltakene. Vannet er i stor grad tilbake.

Oslo kommune opphever vannsparetiltak. – Renset drikkevann er en dyrebar ressurs som vi ikke bør sløse med

– Det er fortsatt et stykke igjen til fulle magasiner. Med normal nedbør i høst og vinter, kommer vi dit. Får vi lite nedbør, er det fare for at vi må innføre sparetiltak igjen. Det er derfor gode grunner til å fortsett spare på vannet.

Publisert

Gjennom hele 2022 har Oslos drikkevannskilder vært såpass langt under normal vannstand at kommunen har måttet innføre flere vannsparingtiltak. Etter oslofolks innsats og de siste ukenes nedbør kan kommunen nå oppheve alle vannsparingstiltak.

– Jeg er imponert over oslofolks innsatsvilje gjennom flere måneder. Denne situasjonen har lært oss at vi ikke kan ta naturressursene for gitt. Nå bygger vi ny vannforsyning til Oslo for å gi byen sikker tilgang til trygt drikkevann, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Dyrebar ressurs

Oslo har en sårbar vannforsyning, ettersom Maridalsvannet står for 90 prosent av forsyningen til byens innbyggere. Lite nedbør siden i fjor høst og rehabilitering av en stor demning førte til mindre vann i Oslos vannmagasiner enn normalt.

– Jeg håper alle fortsetter å bruke mindre vann selv om vi nå opphever vannsparingstiltakene. Renset drikkevann er en dyrebar ressurs som vi ikke bør sløse med, sier byråd for miljø og samferdsel, Sirin Hellvin Stav.

Fakta

• Fyllingsgrad 4.oktober: 77,7 prosent

• Tiltaksnivå 1, 4. oktober: 73,8 prosent

• Normal fyllingsgrad for denne tiden er omtrent 83,9 prosent

• Kommunen har fire tiltaksnivåer for vannsparing

Sparer du vann, sparer du strøm

– Det er fortsatt et stykke igjen til fulle magasiner. Med normal nedbør i høst og vinter, kommer vi dit. Får vi lite nedbør, er det fare for at vi må innføre sparetiltak igjen. Det er derfor gode grunner til å fortsett spare på vannet, sier Sigurd Grande, avdelingsdirektør i vann- og avløpsetaten.

Som følge av de lave vannmagasinene innførte vann – og avløpsetaten en rekke tiltak for å spare vann. Blant annet ble vannføringen til Akerselva redusert, og det ble importert vann fra nabokommunene. Kommunen kuttet også vannforbruket sitt i ved å redusere vask av gater, maskiner og utstyr. I tillegg ble vanning av blomster og trær begrenset, og fontener tørre.

Powered by Labrador CMS