Nå får du ikke gjøre dette.
Nå får du ikke gjøre dette.

Oslo forbyr hagevanning med vannslange/spreder og det kan bli nødvendig å koke drikkevann

Fint vær og CO₂-mangel fører til krise i Oslo. � Vi er i en force majeure (kritisk) situasjon.

Publisert

Det sier Trond Myrvold, salgs- og markedsdirektør hos gassleverandøren Praxair, til Dagbladet.

Ifølge avisen frykter ledelsen i kommunale Vann- og avløpsetaten at befolkningen må tvinges til å koke alt drikkevann. Etaten jobber på spreng med å finne en løsning.

Får ikke vanne hagen

Et tiltak som ble igangsatt i dag er forbud mot hagevanning i Oslo. Forbudet gjelder vannslage og vannspreder, men du kan fortsatt vanne med vannkanne.

12:28 sende etaten ut en tekstmelding til byens befolkning hvor det står: "Viktig melding fra Oslo kommune: Vi innfører forbud mot hagevanning med vannslange/spreder i Oslo. Forbudet gjelder til ny beskjed gis. Les mer på www.oslovann.no".

Årsaken er et økende vannforbruk på grunn av det varme været og at kommunens leverandør av karbondioksid (CO₂) har leveringsproblemer. Ved å pålegge stans i hagevanning, håper de på å kunne unngå kokevarsel for hele Oslo.

Går tom for CO₂

Oslo kommunes vannbehandlingsanlegg er avhengige av CO₂ for å drive forskriftsmessig vannbehandling. Går vannbehandlingsanlegget tomt for CO₂ betyr det at vannet som produseres ikke lenger er i henhold til drikkevannsforskriften.

I et slikt tilfelle må det sendes ut kokevarsel for hele Oslo, noe som i så fall vil innebære at alt vann bør kokes før det drikkes eller brukes til matlaging.

Det er CO₂-mangel over store deler av Europa som følge av en kombinasjon av vedlikehold av CO₂-anlegg, tekniske problemer og økt vannetterspørsel på grunn av varmt vær.

— Nødt til å innføre forbudet

— Erfaringene våre fra så varme perioder som nå er varslet, viser at vannforbruket øker betydelig som følge av hagevanning, sier fungerende avdelingsdirektør Frode Hult i Vann- og avløpsetaten.

— Det gir utfordringer for produksjonskapasiteten på vannbehandlingsanleggene våre. Når det varme været faller sammen med en mangel på CO₂ er vi nødt til å innføre et hagevanningsforbud, sier Hult

— Siste oppdatering fra vår leverandør Praxair, er at vi får 11,3 tonn CO₂ i dag, og at de planlagte leveransene fremover skal være nok til å dekke normalt vannforbruk frem til midten av juli. Men om det nå blir et økt forbruk som følge av hagevanning, vil vi kunne gå tom før dette, forklarer han.

Powered by Labrador CMS