Nå får du ikke gjøre dette.
Oslo forbyr hagevanning med vannslange/spreder og det kan bli nødvendig å koke drikkevann
Fint vær og CO₂-mangel fører til krise i Oslo. � Vi er i en force majeure (kritisk) situasjon.
Det sier Trond Myrvold, salgs- og markedsdirektør hos gassleverandøren Praxair, til Dagbladet.
Ifølge avisen frykter ledelsen i kommunale Vann- og avløpsetaten at befolkningen må tvinges til å koke alt drikkevann. Etaten jobber på spreng med å finne en løsning.
Får ikke vanne hagen
Et tiltak som ble igangsatt i dag er forbud mot hagevanning i Oslo. Forbudet gjelder vannslage og vannspreder, men du kan fortsatt vanne med vannkanne.
12:28 sende etaten ut en tekstmelding til byens befolkning hvor det står: "Viktig melding fra Oslo kommune: Vi innfører forbud mot hagevanning med vannslange/spreder i Oslo. Forbudet gjelder til ny beskjed gis. Les mer på www.oslovann.no".
Årsaken er et økende vannforbruk på grunn av det varme været og at kommunens leverandør av karbondioksid (CO₂) har leveringsproblemer. Ved å pålegge stans i hagevanning, håper de på å kunne unngå kokevarsel for hele Oslo.
Går tom for CO₂
Oslo kommunes vannbehandlingsanlegg er avhengige av CO₂ for å drive forskriftsmessig vannbehandling. Går vannbehandlingsanlegget tomt for CO₂ betyr det at vannet som produseres ikke lenger er i henhold til drikkevannsforskriften.
I et slikt tilfelle må det sendes ut kokevarsel for hele Oslo, noe som i så fall vil innebære at alt vann bør kokes før det drikkes eller brukes til matlaging.
Det er CO₂-mangel over store deler av Europa som følge av en kombinasjon av vedlikehold av CO₂-anlegg, tekniske problemer og økt vannetterspørsel på grunn av varmt vær.
— Nødt til å innføre forbudet
— Erfaringene våre fra så varme perioder som nå er varslet, viser at vannforbruket øker betydelig som følge av hagevanning, sier fungerende avdelingsdirektør Frode Hult i Vann- og avløpsetaten.
— Det gir utfordringer for produksjonskapasiteten på vannbehandlingsanleggene våre. Når det varme været faller sammen med en mangel på CO₂ er vi nødt til å innføre et hagevanningsforbud, sier Hult
— Siste oppdatering fra vår leverandør Praxair, er at vi får 11,3 tonn CO₂ i dag, og at de planlagte leveransene fremover skal være nok til å dekke normalt vannforbruk frem til midten av juli. Men om det nå blir et økt forbruk som følge av hagevanning, vil vi kunne gå tom før dette, forklarer han.