Nå får du ikke gjøre dette.
Nå får du ikke gjøre dette.

Oslo forbyr hagevanning med vannslange/spreder og det kan bli nødvendig å koke drikkevann

Fint vær og CO₂-mangel fører til krise i Oslo. � Vi er i en force majeure (kritisk) situasjon.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Trond Myrvold, salgs- og markedsdirektør hos gassleverandøren Praxair, til Dagbladet.

Ifølge avisen frykter ledelsen i kommunale Vann- og avløpsetaten at befolkningen må tvinges til å koke alt drikkevann. Etaten jobber på spreng med å finne en løsning.

Får ikke vanne hagen

Et tiltak som ble igangsatt i dag er forbud mot hagevanning i Oslo. Forbudet gjelder vannslage og vannspreder, men du kan fortsatt vanne med vannkanne.

12:28 sende etaten ut en tekstmelding til byens befolkning hvor det står: "Viktig melding fra Oslo kommune: Vi innfører forbud mot hagevanning med vannslange/spreder i Oslo. Forbudet gjelder til ny beskjed gis. Les mer på www.oslovann.no".

Årsaken er et økende vannforbruk på grunn av det varme været og at kommunens leverandør av karbondioksid (CO₂) har leveringsproblemer. Ved å pålegge stans i hagevanning, håper de på å kunne unngå kokevarsel for hele Oslo.

Går tom for CO₂

Oslo kommunes vannbehandlingsanlegg er avhengige av CO₂ for å drive forskriftsmessig vannbehandling. Går vannbehandlingsanlegget tomt for CO₂ betyr det at vannet som produseres ikke lenger er i henhold til drikkevannsforskriften.

I et slikt tilfelle må det sendes ut kokevarsel for hele Oslo, noe som i så fall vil innebære at alt vann bør kokes før det drikkes eller brukes til matlaging.

Det er CO₂-mangel over store deler av Europa som følge av en kombinasjon av vedlikehold av CO₂-anlegg, tekniske problemer og økt vannetterspørsel på grunn av varmt vær.

— Nødt til å innføre forbudet

— Erfaringene våre fra så varme perioder som nå er varslet, viser at vannforbruket øker betydelig som følge av hagevanning, sier fungerende avdelingsdirektør Frode Hult i Vann- og avløpsetaten.

— Det gir utfordringer for produksjonskapasiteten på vannbehandlingsanleggene våre. Når det varme været faller sammen med en mangel på CO₂ er vi nødt til å innføre et hagevanningsforbud, sier Hult

— Siste oppdatering fra vår leverandør Praxair, er at vi får 11,3 tonn CO₂ i dag, og at de planlagte leveransene fremover skal være nok til å dekke normalt vannforbruk frem til midten av juli. Men om det nå blir et økt forbruk som følge av hagevanning, vil vi kunne gå tom før dette, forklarer han.