Dronefoto fra Tåsen. Boligsituasjonen er verst her i Oslo, hvor det nå er 13,3 prosent færre utleieboliger enn for fem år siden. Innfelt Rødts boligpolitiske talsperson, Tobias Drevland Lund.

Rødt ber staten kjøpe opp boliger og leie dem ut

Nå som eiendomsaktører som Heimstaden selger unna utleieleiligheter, mener Rødt at staten burde kjøpe disse opp og leie dem ut selv. – Vi er en sinke i Europa.

Publisert

– Leietakerne i Norge har svake rettigheter, og det finnes nesten ingen alternative til det kommersielle leiemarkedet. På dette området er vi en sinke i Europa, sier partiets boligpolitiske talsperson, Tobias Drevland Lund.

Store eiendomsaktører som Ragde Eiendom og Heimstaden har den siste tiden begynt å selge utleieboligene sine. De begrunner det blant annet med høy gjeld, høye renter, endringer i skattepolitikken, og at det har ført til at det er blitt mindre eller ikke lønnsomt å drive med utleie lenger.

På fem år har 13,3 prosent av utleieboligene i hovedstaden forsvunnet av markedet, altså 7868 utleieboliger. Det betyr at Oslo har det verste utleiemarkedet i landet. Nå er det rundt 51.500 boliger igjen viser, tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

Partiet mener det haster med få på plass flere rimelige leieboliger.

Stadig mer desperat i Oslo

Det er økende fokus på den stadig mer desperate situasjonen for leietaker i Oslo.

Senest i går uttalte byutviklingsbyråd James Stove Lorentzen i Høyre at han ønsker at kommunen skal kjøpe nybygg av utbyggere for å få fart på boligbyggingen i Oslo.

– Ikke synd på bolighaiene

Rødt vil ikke at regjeringen skal sette på pause planene sine om innstramminger av utleieregelverket.

– Leietakernes rettigheter må styrkes, og Stortinget må ikke la seg presse til å skrinlegge en sårt tiltrengt oppstramming av regelverket fordi man frykter at utleiere vil selge, sier Drevland Lund.

– Eiendom har vært ekstremt lukrativt for investorer i Norge. Det er ikke bolighaiene det er synd på.

Høye priser og tomme nybygg

Færre boliger på leiemarkedet og generell høy prisvekst i de siste årene har også presset prisene opp. Det gjelder resten av boligmarkedet, der det er anslått høye priser i lang tid framover, blant annet i en rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse fra i vår.

På samme tid har analyser fra DNB Eiendom Nybygg, som Dagens Næringsliv skrev om tidligere i uken, kommet fram til at det står nesten 10.000 nye usolgte boliger i markedet.

Ønsker danske boligtilstander

Når prisene på bolig, både leie og eie, er dyrt og tusenvis av nye boliger står tomme samtidig, mener Rødt at det er noe galt med systemet for boligbygging i Norge.

– Nå må myndighetene ta initiativ til at det bygges mange nye boliger til eie og leie med regulerte priser, slik de med stor suksess har gjort i Danmark, sier Drevland Lund.

Powered by Labrador CMS