Teamet bak Oslo arkitekturtriennale (f.v): Katharina Sauermann, Jonas Vesterhus, Alexandra Cruz, Christian Pagh, Thomas Cook, Pernille Boye Ahlgren, Henrik der Minassian og Marianne Welle. Foto: Jan Khür / Oslo arkitekturtriennale
Gjengen bak Oslo Arkitekturtriennale skal lage pop-up kulturhus i det gamle Munchmuseet på Tøyen
Det gamle Munchmuseet ved Tøyenparken har stått tomt siden vaksinesenteret flyttet ut. Fra august blir det igjen liv og røre i bygningen, og 22. september gjør Oslo Arkitekturtriennale den om til et midlertidig kulturhus med utstillinger og debatter.
Når Oslo arkitekturtriennale sparkes igang 22. september, blir det publikumsrettet og variert aktivitet i det tidligere Munchmuseet. Triennalen ønsker velkommen til det som skal gjøres om til et lokalt kulturhus i samarbeid med lokale aktører, organisasjoner og innbyggere i nabolaget på Tøyen allerede fra august.
Ambisjonen er å vise inspirerende prosjekter og aktiviteter som bidrar til nabolagskvalitet.
Oslo arkitekturtriennale
— Vi vekker gamle Munchmuseet til live gjennom foredrag, workshops, konferanser, lokale aktiviteter, sosialt samvær, konserter og kunstprosjekter, skriver Oslo arkitekturtriennale i en pressemelding.
Hjertet i triennalens pop-up kulturhus skal være en stor utstilling som består av nabolagsprosjekter, valgt ut av triennalen etter en åpen utlysning. Slagordet til triennalen i år er «Oppdrag nabolag – (om)danning av lokalsamfunn», fritt oversatt fra det foreløpig engelske arbeidstittelen «Mission Neighbourhood – (Re)forming communities».
Annonse
— Ambisjonen er å vise inspirerende prosjekter og aktiviteter som bidrar til nabolagskvalitet, skriver triennalen.
Oslo arkitekturtriennale er en av fire aktører som har gjort det mulig å få nytt liv inn i det gamle Munchmuseet. I mai i år ble det kjent at Oslobygg, Kulturetaten, Bydel Gamle Oslo og triennalen har fått gratis leieavtaler fra august til desember i år.
Triennalen og de andre samarbeidspartnerne har planlagt høsten sammen, og lover at et bredt utvalg aktører og organisasjoner skal gjøre det travelt i bygningen i leieperioden.
Fire blikk på nabolaget
Nabolag er gjennomgangstemaet for fire undertemaer for utstillingene og aktivitetene i det nye, midlertidige kulturhuset på Tøyen.
Undertemaet «Gatene våre» skal handle om hvordan gater kan gå fra å være et sted hvor det bare kjører biler, til å bli en ressurs for et nabolag.
Hvordan skape mangfold i nabolaget?
Et annet undertema er «Sosial infrastruktur». Her skal man snakke om hvordan man skal hindre at nabolag blir ensformige og homogene områder hvor man kun bor og handler i butikker. Hvordan skaper man mangfoldige nabolag med både kommersielle og ikke-kommersielle møteplasser. Hvordan kan bybefolkningen gå sammen om å ta eierskap til offentlige områder? er et av spørsmålene triennalen ønsker å svare på.
Ta vare på naturen i byen
Et tredje undertema skal utforske hvordan man tar vare på naturmangfold også i byen. Hvordan bygger man en by ikke bare for mennesker men for dyr og planter. Hvordan kan vi tenke nytt om å ta vare på naturen i nabolagsskala? spør triennalen.
Det fjerde undertemaet handler om byplanlegging og politiske prosesser. Triennalen vil avdekke og utforske de politiske prosessene bak byutviklingen. Her skal det skapes modeller for medvirkning og politiske virkemidler som kan støtte mangfoldige og inkluderende nabolag. Hvilke prosesser, retningslinjer eller organisatoriske ressurser bør settes på plass for å forbedre nabolagskvaliteten? spør triennale-gjengen.