DEBATT

Oslo 20230904. Anna Fagernæs under årets skolevalg på Foss videregående skole i Oslo mandag.
– Hvert eneste år er det flere skoler som nekter oss tilgang, vi er ikke velkomne. Det er ofte de samme skolene som sier nei, og det er ofte de samme unnskyldningene som gjentas, forteller Vasco (17) og Mie (19), fra Unge Høyre.

– Osloskolene burde heie frem politiske partier og demokratiet, ikke være et hinder

Vi blir nektet å stå på stand på skoler. Ofte er begrunnelsene for avslaget hyklersk. Som representanter for et ungdomsparti ser vi på avslagene som en trussel mot demokratiet og ytringsfriheten.

Publisert

Hvert år kontakter vi skoler i Oslo for å spørre om vi kan komme og stå på stand. Vi står på stand for å snakke med elevene om politikk og demokrati. Vi rydder etter oss og trenger ingen assistanse fra skoleledelsen, annet enn tillatelse om å få sette opp stand.

Hvert eneste år er det også flere skoler som nekter oss tilgang, vi er ikke velkomne. Det er ofte de samme skolene som sier nei, og det er ofte de samme unnskyldningene som gjentas.

Trussel mot demokratiet

Unge voksne og førstegangsstemmere har lav valgdeltagelse. Ved kommune- og fylkestingsvalget i september 2023 var valgdeltakelsen blant unge i alderen 18-19 år på kun 55,6 prosent.

Når skoler nekter politiske partier å komme på stand, bidrar de til at elevene blir mindre eksponert for demokratiet, noe som kan føre til at elevene ikke bruker stemmeretten sin. Skolene har dermed blitt en trussel mot demokratiet og mot ytringsfriheten.

Dårlige unnskyldninger

En av unnskyldningene skolene ofte bruker når de sier nei, er at det må være «konkurranse» mellom partiene. Med dette mener skolene at hvis et parti skal komme, må alle partiene kunne komme. Ut fra vår erfaring er det to grunner til at dette ikke fungerer.

1. Dette blir ofte brukt som begrunnelse for å utsette lengst mulig at partiene skal få komme på besøk

2. Det er en stor ulempe at alle partiene skal komme samtidig, fordi dette ofte skaper unødvendig polarisering mellom partiene. Det blir ofte også en popularitetskonkurranse mellom partiene, på hvilket parti som har de kuleste tingene å dele ut, noe som ikke har med politikken å gjøre.

En annen av unnskyldningene skolene ofte bruker er «fikk for kort varsel», selv om vi skriver i mailen til skolen at vi er fleksible på dato. Noe vi også har lagt merke til er at fritidsklubber og eksterne bedrifter ikke ser ut til å bli nektet med «kort varsel», slik politiske partier blir.

Skal ikke nektes

Disse ensidige beslutningene er et hykleri i forhold til det seriøse engasjementet som skolene er pliktige å tilby. Det grunnleggende med demokratiet kan ikke avlyses, utsettes, drøyes eller nektes fordi de fikk «for kort varsel».

Det er et krav at skolen må tilpasse slik at «Elevane og lærlingane skal utvikle kunnskap, dugleik og holdningar for å kunne meistre liva sine og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet».

Akershus er et eksempel på et fylke hvor skolene er pliktige å motta registrerte politiske partier, hvis de vil komme på besøk. Dette har ført til økt politisk deltakelse, med et høyt debattnivå. Hvorfor kan ikke vi ha det samme i Oslo?

Vi representerer noe positivt

I opplæringsloven står det at opplæringen på skolen skal vise respekt for den enkeltes overbevisning. Det står også i læreplanen at eleven skal kunne «gjere greie for korleis ulike politiske parti fremjar ulike verdiar og interesser, knyte dette til aktuelle samfunnsspørsmål og argumentere for eige syn».

Loven oppmuntrer altså de unge til å engasjere seg i politikk og være aktive bidragsytere til demokratiet, slik at de blir opplyste om samfunnsdebatten. Ifølge opplæringsloven har skoleeieren (for eksempel osloskolen) kun rett til å nekte adgang til en organisasjon hvis agendaen og/eller budskapet appellerer (ifølge loven) til noe åpenbart ulovlig som vold og/eller hatefulle ytringer.

Vi håper at skolene i Oslo ønsker oss velkommen fremover og ikke sier nei når vi spør om å få komme. Det er et gode for alle at skolene og de politiske partiene har et godt samarbeid. Vi burde heie frem politiske partier og demokratiet, ikke hindre det.

Powered by Labrador CMS