Fra og med mandag kan folk bestille bøker på Deichman og plukke de opp utenfor biblioteket fra onsdag. Bildet er fra flyttingen av hovedbiblioteket.
Fra og med mandag kan folk bestille bøker på Deichman og plukke de opp utenfor biblioteket fra onsdag. Bildet er fra flyttingen av hovedbiblioteket.

Fra neste uke kan oslofolk låne papirbøker igjen

Fra og med mandag blir det mulig å bestille bøker, og fra og med onsdag kan folk hente dem i poser utenfor sitt lokale Deichman-bibliotek.

Publisert

Torsdag 12. mars stengte alle Deichman-bibliotekene i Oslo for å begrense koronasmittefaren. Siden da har Deichman trappet opp e-boktilbudet kraftig.

– Det har lånerne våre benyttet seg godt av, og vi har lånt ut cirka 40.000 e-bøker og e-lydbøker siden bibliotekene stengte. Nå gleder vi oss over å kunne gi folk muligheten til å låne papirbøker igjen, sier Deichmans avdelingsdirektør for lokalbibliotek, Mari Eeg.

Kulturell grunnmur

Fra onsdag 29. april blir det mulig å hente bestilte bøker på 15 av Deichman-bibliotekene i Oslo.

– Selv om det finnes gode digitale tilbud, er det noe eget med å holde en papirbok i hånden. Derfor er det viktig at Deichman nå åpner for at vi kan bestille bøker. Bibliotekene er den viktigste kulturelle grunnmuren i byen, og mange savner biblioteket sitt. Særlig nå som vi må være så mye hjemme og savner lesingen, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen.

Avtaler individuell henting

– Det aller viktigste akkurat nå er selvfølgelig å forebygge smitte, og det er også førende for hvordan vi legger opp dette nye «Bestill & hent»-tilbudet. Vi kommer til å avtale hentetidspunkt med hver enkelt låner for å unngå kødannelser utenfor bibliotekene.

Hentingen vil foregå midt på dagen og på ettermiddagen, slik at folk skal slippe å ta seg til biblioteket når det er mangSe andre i gatene, sier avdelingsdirektør for Deichman Bjørvika, Merete Lie.

Lånere vil få bokposene sine utlevert utenfor biblioteket. De ansatte praktiserer god håndhygiene og holder god avstand til både hverandre og lånerne. Smittevernoverlegen i Oslo har vært konsultert i planleggingen av «Bestill & hent»-tilbudet.

Deler ut forundringsposer

Flere andre bibliotek i Norge tilbyr allerede liknende ordninger.

– I Oslo har vi måttet gå litt mer varsomt fram, ettersom byen vår er episenter for pandemien i Norge. Men med erfaringene som er gjort av andre bibliotek og vårt gode samarbeid med helsemyndighetene, er vi trygge på at vi skal kunne låne ut papirbøker på en måte som minimerer smitterisikoen også her, sier Mari Eeg.

– Det er allerede 160.000 bøker fra Deichmans samling ute i de tusen oslohjem. Ettersom vi inntil videre ikke kan ta imot innleveringer eller transportere bøker mellom bibliotekene våre, vil det nok bli tomt for enkelte titler ganske fort. Derfor vil vi også tilby folk å låne bokposer med noen litterære overraskelser i, sier Merete Lie.

Powered by Labrador CMS