Olav Kapperud, bibliotekkonsulent ved Deichman Bjørvika, har mange spennende historier om Oslo på lur.

— Vi har funnet ut at mange trenger hjelp i biblioteket. Nå kan du få omvisning på Deichman Bjørvika

Omvisningen «Hyllelangs» består av en presentasjon av en spesifikk samling og tilhørende lesetips, klassikere og rariteter. Onsdag ble gjestene introdusert for særegne historier om Oslo.

Publisert

— Vi har funnet ut at mange trenger hjelp med å finne frem i biblioteket, i tillegg til å være ukjent med hvordan samlingen er organisert og hvordan man får oversikt over den. Vi har derfor begynt dette «folkeopplysningsprosjektet», som er en relativt enkel og oversiktlig presentasjon av utvalgte deler av samlingen, sier Olav Kapperud, som er bibliotekkonsulent ved Deichman Bjørvika.

«Hyllelangs» arrangeres onsdager og er i første omgang begrenset til faglitteraturen i fjerde og femte etasje. De to kommende onsdagene står henholdsvis filosofi og psykologi for tur. Dersom tilbudet viser seg å være vellykket, er det planer om å utvide, opplyser Kapperud.

— Vel verdt et besøk

Onsdag fant den første omvisningen sted, der nettopp Oslo-hylla stod i fokus. Kapperud beskriver samlingen som relativt stor og at den favner vidt, eksemplifisert med blant annet kart- og turbøker, jubileumsskrifter, statistikk og biografier.

Olav Kapperud sier at det er en mulighet for at man utvider omvisningen med blant annet historie, som utgjør en stor samling.

— Den omfatter mye av det som er utgitt av litteratur om Oslo, ikke bare fra de store forlagene, men også nye og gamle tidsskrifter fra historielag og andre utgivere. Nær halvparten av samlingen utgjøres av eldre og moderne historie.

Under omvisningen viste og fortalte han om interessante og ofte kuriøse bøker. Da store deler av samlingen er unik for biblioteket og ikke er tilgjengelig andre steder, synes Kapperud den er vel verdt et besøk.

Historiske tilbakeblikk

— En halvglemt bok fra samlingen er sorenskriver Edvard Johan Mørchs «Kristianiaminder» fra 1904. Det er fornøyelige gammelmannserindringer fra hans unge dager i 1850-årene. Boka er full av anekdoter og pussige hendelser, lettlest og allmennmenneskelig. Den gir et ypperlig bilde av en annen tid, et annet samfunn og en annen livsfølelse, sier Kapperud.

«Kristiania og skibsfarten», utgitt i 1917 i forbindelse med innvielsen av den tidligere sjømannsskolen på Ekeberg, er en annen bok som trekkes frem av Kapperud.

— Det er en artikkelsamling om sjøfarten, dens utvikling fra de tidligste tider, skip, redskaper, navigasjon og karter. Hvis du en nautisk nerd, er det en interessant bok, med mye informasjon som ellers ikke er lett å finne.

Powered by Labrador CMS