Frispark

Illustrasjon: Firuz Kutal
Illustrasjon: Firuz Kutal

Er oslofolk de kuleste i landet?

«Jeg har alltid vært den kule når jeg er utenfor Oslo. Ja, å være fra Oslo er skikkelig kult, det. Særlig i Bergen, av alle steder, synes folk det».

Publisert

Ordene kommer fra Ivan Näsberg, fotballspiller og Vålerenga-gutt, i Aftenpostens spalte Mitt Oslo. Det er jo så man sperrer opp øynene. Alle kjenner jo til «hatoppgjørene» mellom Brann og Vålerenga. Kanskje dette er en lur strategi fra bergenserne, rett før kamper: Du tjommien, snakk litt pent om Oslo til han der, så lurer vi noe styggedom opp i Pepsien hans når han ikke ser?

Bergenserne er jo ikke akkurat kjent for å mene noe annet enn at Bergen er verdens navle og midtpunkt. En redaktør i en Bergensavis hadde nylig en lang tråd på sin Facebook-side, der han blant annet hevder at «Oslo har et skolekorps til orkester». Meldingen ble fulgt opp av påstander om at Oslo er en tam og kulturløs by, og dette kom fra en person som bodde i Oslo på 90-tallet.

Spalten Frispark kommer ut hver fredag. Den blir skrevet av Dagfinn Nordbø og illustrert av Firuz Kutal.

En kraftig myte

Saken er at det er leeenge siden 90-tallet. Veldig lenge. Oslo er i dag en av Europas mest spennende byer når det kommer til kultur. Vi har flere konserter pr år enn Stockholm og København til sammen. Musikkpresse fra hele verden stiller opp når det arrangeres by:Larm. Og snart kan vi skilte med at vi er den eneste byen i verden der du kan besøke et hvilket som helst av de store nasjonale museene, og hoppe i havet direkte etterpå.

Oslo som bakevje er kort og godt en kraftig myte, som for eksempel kommer av at vi helt fram til 80-tallet ikke hadde relevante arenaer som kunne brukes når de store rock- og popikonene turnerte.

Selv husker jeg godt tiden vi måtte reise til Göteborg for å få med oss David Bowie, Bruce Springsteen og Bob Dylan. Men de kom tross alt ikke til Bergen heller! Nå for tiden er en Dylan-konsert i Oslo så dagligdags at mange tenker nei, jeg venter til neste gang.

Ingenting imot bergensere

Jeg vet ikke helt hva som gjør at bergensere må snakke ned Oslo. Det kan hende de er blitt lettere mentalt forstyrret av all den kraftige trommingen i gatene til enhver tid. Luftforurensningen har de heller ikke fått gjort noe med, og hvem vet hva den kan føre til.

Det er foreløpig ikke forsket nok på om regn eventuelt kan trenge inn i menneskers organisme, men vi vet jo at det kan påvirke sinnsstemninger. Så kanskje det hele kommer av at hver eneste gang bergenserne hører en meteorolog på TV, sier vedkommende at «Østlandet med Oslo får det fineste været». Klart det gjør noe med folk.

Personlig har jeg absolutt ingenting imot bergensere. En gang jeg spaserte rundt i gatene der med min alpelue, ble jeg praiet av en kar som lurte på om jeg var musiker. Det kunne jeg bekrefte. Resten av kvelden ble jeg regelrett båret på gullstol rundt i byen og påspandert betydelig mer drikkevarer enn Helsetilsynet ville anbefalt. Jeg kunne nemlig fortelle at de to musikerne jeg spiller med, er fra Bergen.

Sjekk også ut tidligere utgaver av Frispark.

Powered by Labrador CMS