Grüners hockeygutter kunne slippe jubelen løs i garderoben etter å ha slått storebror Vålerenga 5-1 på hjemmeis i Grüner ishall lørdag. Foto: Bjørnar Morønning

Dagen da Grüner-gutta ydmyket storebror Vålerenga

Det ble en riktig festaften for hjemmefansen i Grüner ishall da deres egne amatører slo storebror Vålerenga 5-1 lørdag ettermiddag.

Etter et hardt og langt grunnspill, var det lørdag klart for siste serierunde før kvalifiseringsspill for nedrykk i hockeyens Get-liga. Mens Grüner må kjempe for å overleve, skal storebor Vålerenga ut i spill om kongepokalen.

I ettermiddag kunne det se ut som om fakta var snudd på hodet. Hjemmelaget satte på turboen fra start og slo til slutt sine meritterte motstandere 5-1 hjemme i Grüner ishall.

– I dag er jeg utrolig stolt

– Dette var helt utrolig. I  dag er jeg bare fantastisk stolt over den prestasjonen alle gutta gjør ute på isen. Dette var en utrolig deilig seier å ta med seg inn i kampen for å overleve på øverste nivå, sier Grüners hovedtrener, Morten Elverud, til VårtOslo.

Og det manglet ikke på jubelscener og godord i Grüner-garderoben, etter at amatørene fra Grünerløkka, i hvert fall i dag, kunne kalle seg Oslos beste hockeylag.

Grüner-back Håvard Steen fyrer av skuddet som gir Grüner ledelsen 1-0 mot Vålerenga. Foto: Bjørnar Morønning

– Det er alltid gøy å slå Vålerenga, og i dag spiller vi endelig godt en hel kamp, smiler kaptein Sebstian Skaar.

– Dette gir os selvtillit

De siste ukene, med unntak av torsdagens bortekamp mot Stjernen, har vist et Grüner-lag som virker å komme i stadig bedre form. Seire over Vålerenga og Stavanger og en jevnspilt kamp, til tross for tap mot Storhamar, viser at laget bør ha noe å gjøre i Get-ligaen også neste sesong.

Nå blir det kvalifiseringsspill mot Narvik, Lørenskog og enten Comet eller Ringerike for å beholde plassen i den øverste divisjonen.

Mange har bidratt til å gjøre årets grunnspill til en opplevelse for Grüner-gutta. Superveteran Mads Lund er en av dem. Her får han besøk av sønnen etter seieren over storebror Vålerenga. Foto Bjørnar Morønning

– Det er klart resultatene den siste tiden gir oss en god porsjon selvtillit. De viser at vi så absolutt har noe på dette nivået å gjøre, sier kaptein Skaar.

Han har ikke noen veldig god forklaring på hvorfor formen plutselig har tatt en veldig positiv vending.

– Vi har ikke gjort så mye annerledes enn vanlig, men jeg tror vi er i ferd med å ta nivået. Dette har tatt lengre tid enn vi trodde, men nå er vi på riktig god vei, smiler veteranen.

– Har vært en opplevelse

Da opprykket til den norske hockeyeliten var klart i fjor våres, var det få som egentlig trodde det de så. De fleste eksperter og andre forståsegpåere dømte amatørene fra Grüner nord og ned.

– Fram til Manglerud gikk bort for å kjøpe en rekke amerikanere, hadde jeg troa på at vi kunne slippe kvalikspill. Etter det har det egentlig ikke vært noen tvil om at vi kom til å ende sist i serien, sier Sebastian Skaar.

Også toppscorer Jesper Öhrvall ville være med på målfesten mot Vålerenga. Her gratuleres han etter å ha satt inn kveldens femte mål for hjemmelaget. Foto: Bjørnar Morønning

Han og hans lagkamerater har likevel hatt en god opplevelse hittil i sesongen.

– Det er klart det har vært hardt psykisk av og til. Når du går mer enn ti kamper på rad uten seier, er det ikke rart en kanskje begynner å tvile litt på seg selv og laget. Men alt i alt har sesongen til nå vært en utrolig morsom opplevelse, konstaterer kapteinen.

Steen-suser utgjorde forskjellen

Første periode ble på mange veldig lite å skrive hjem hjem om. Perioden bar preg av at ingen av lagene hadde mye å spille om. Dette til tross for at Vålerenga hadde alt å vinne på å ta med seg seieren hjem til Jordal og dermed få starte med hjemmekamp i sluttspillet.

Særlig spennende ble ikke perioden før det var spilt fem minutter. Da fikk Vålerengas Fillip Gunnarson to minutter i utvisningsboksen. Det spillermessige overtallet klarte  hjemmelaget ikke å utnytte.

Hele fem ganger måtte Vålerenga-keeper Joachim Svendsen hente pucken ut av nettmaskene. Foto: Bjørnar Morønning

Bare et drøyt minutt senere skulle derimot taket løfte seg i Grüner ishall, da hjemmelaget tok føringen. Etter et pent kontraangrep, dundrer Grüner-back Håvard Steen pucken inn bak Vålerenga-keeper Joachim Svendsen.

Derifra og inn blir perioden på mange måter en stillingskrig, men rett før slutt redder Grüner-keeper Mikkel Wik med ryggen. Dermed kan hjemmelaget gå til pause med en fortjent ledelse.

Grüner i dytten, Vålerenga på bærtur

Etter en vitamininnsprøytning av de helt store, skulle hjemmelaget fortsette å styre ute på isen på Dælenenga. Bortelaget så rett og slett ut som de var litt ferdige med grunnspillet, mens hjemmelaget ville vise seg fra sin beste side i siste seriekamp.

Vålerenga-trener Roy Johansen var til tider synlig lite imponert over hva gutta hans presterte ute på isen. Foto: Bjørnar Morønning

I tillegg var Shampos gutter litt for glade i utvisningsboksen i perioden. Først får Colin Spaberg Olsen to minutter i fryseboksen for hekting. Da bruker Grüner og svenskeimporten Sean-Michel Sunnqvist bare syv seskunder på å øke hjemmelagets ledelse til 2-0.

Etter tolv spilte minutter er det veteran Mats Trygg som får to minutters pause fra spillet. Da ser slovaken Kristian Kucera sitt snitt til å gi hjemmelaget en tomåls-ledelse, etter vakkert forspill fra Jesper Öhrvall og Robin Olsen Syversen.

En kamp mot klokka

Grüner-gutta har hatt mange gode lag på kroken i år, for så å miste hodet i en periode. Og slik så det ut også i starten av dagens tredje, som startet med et massivt Vålerenga-press. De helt store sjansene for gjestene uteble, og kom de til sjanser, trakk Grüner-keeper Wik fram storspillet.

Grüner-keeper Mikkel Wik spilte en kjempekamp og holdt i tredje periode egenhendig hjemmelaget inne i kampen. Foto: Bjørnar Morønning

Og som ofte før. Når ett lag ikke scorer, blir det fort mål den andre veien. Kristian Kucera blir spilt alene mot gjestenes keeper Joachim Svendsen og setter kaldt sitt andre mål for kvelden. Det skulle heller ikke stoppe med fire mål for hjemmelaget. I overtallspill kan toppscorer Jesper Öhrvall sette Dælenenga-klubbens femte for dagen.

Mot slutten av perioden satte Andreas Stene inn et trøstemål for gjestene fra Jordal, slik at resultatet til slutt ble 5-1 i favør av hjemmelaget.

Vålerenga sikret tredjeplassen

Vålerenga ville bli serietreer med seier over tabelljumbo Grüner, men 1-5-tapet ble ikke avgjørende for blåtrøyene, som allikevel kunne juble for tredjeplassen.

Det ble klart da Frisk Asker tapte 2-3 mot Stjernen, mens Lillehammer ble slått 1-3 borte mot serievinner Stavanger Oilers.

Vålerenga skal i aksjon mot Sparta i sluttspillet. Laget får også hjemmebanefordel.

Nyopprykkede Narvik må ut i kvalifiseringsspillet sammen med tabelljumbo Grüner. Der venter Lørenskog, samt Ringerike eller Comet fra Halden. Lagene skal kjempe om to eliteserieplasser.