KIGO er et populært og vellykket tilbud for folk i Gamlebyen. Foto: KIGO
KIGO er et populært og vellykket tilbud for folk i Gamlebyen. Foto: KIGO

Åpent brev til Gamle Oslos politikere: Må KIGO legges ned, er det en politisk fallitt overfor et miljø i integreringens førstelinje

Publisert

I disse dager behandles musikkskolens søknad om økonomisk støtte i bydelsutvalget. Avgjørelsen dere tar, vil bety et «være eller ikke være» for KIGO.

Hver dag kan vi høre norske politikere si at integrering er en tøff utfordring for Norge. Vi leser om barnefattigdom, at barn skammer seg når foreldre ikke har råd til å sende dem på fritidsaktiviteter. Vi hører og leser om slike problemer – men det er i virkeligheten slaget står.

Det å faktisk få møte barna vi snakker om og heller snakke med dem, få deres tillit og få dem til å utfolde seg, er det viktigste – og det vanskeligste.

Her har vi en helt konkret oppfordring til dere politikere: Redd KIGO – Kultur i Gamle Oslo.

En populær kulturskole

Hva er KIGO? Det er en kulturskole drevet av to musikalske ildsjeler, Kaja Vardøen og Sara Engmann Lydiksen. KIGO er et positivt tiltak: gratis for alle, uten at det fokuseres på sosial ulikhet.

Blant tilbudene er gitarkurs, dansekurs og dramakurs for barna i bydelen, ikke minst står de bak skolekoret Crescendo -  Gamlebyens store stolthet, med 70 barn fra åtte til tretten år. De to musikalske lederne driver nettopp den type grasrotvirksomhet som virker.

Crescendo er et fargerikt og originalt kor med høyt musikalsk nivå. Koret synger på tilstelninger på Tøyen, i Bjørvika og på Grønland, på eldresentre og under hovedstadsjubileet. Alle som ser denne barnegjengen samlet på scenen, blir rørt og beveget.

Alt det vi strever med å få til i politikken utfolder seg her, i praksis. Barn synger sammen på tvers av alle skillelinjer. Selvsikre barn og usikre barn, barn med innvandrerbakgrunn og blendahvite barn, barn som får alt de trenger og barn som ikke alltid gjør det.

Alle typer barn er med i Kigo. Foto: Kigo
Alle typer barn er med i Kigo. Foto: Kigo

KIGO bekjemper utenforskap med fellesskap

De to lederne har lagt ned en betydelig innsats i å rekruttere barn som ellers ikke får delta i fritidsaktiviteter. KIGO bekjemper utenforskap med fellesskap, er en av parolene. KIGO er mer enn en vanlig kulturskole. KIGO gjør bydelen rikere.

Nylig fikk vi vite at KIGO trolig må avvikles etter jul. De to lederne har jobbet på spreng og nær sagt gratis i fem år. Det har vært mulig på grunn av fødselspermisjoner og studietid. Nå har de kommet til en korsvei – de må kunne drive KIGO som en hundre prosent jobb med ordinær lønn, hvis ikke legges tilbudet ned.

Hvis det skjer, vil det være en stor tragedie for Gamle Oslo. Det vil også være en politisk fallitt – overfor et miljø som står i integreringens førstelinje.

Ildsjelenes betydning

Store deler av Gamle Oslo er med i Grønlandsløftet på grunn av sin høye andel av barnefattigdom. Nylig så vi NRK Brennpunkt om nabosatsingen Tøyenløftet som pekte på at utviklingen gikk feil vei. Elever på barneskolen var blitt løpegutter for dopselgere, og bydelen manglet bevilgninger til ungdom.

NRK Brennpunkt var en ren demonstrasjon av ildsjelenes betydning; ingen hadde større påvirkning på ungguttene i gata enn fotballtreneren i Sterling.

Det er fantastisk med slike helter, men vi gjør oss for sårbare når betingelsen er at de må jobbe gratis. Når en idealist ikke kan jobbe gratis lenger, forsvinner et tilbud som barn og unge reelt trenger. Dette er faren for KIGO nå. Det er et integrerings- og utjevningsprosjekt som beviselig virker, men det hjelper ikke hvis det ikke får penger.

Være eller ikke være

I disse dager behandles KIGOs søknad om økonomisk støtte i bydelsutvalget. Avgjørelsen dere tar, vil bety et «være eller ikke være» for KIGO. Vi håper dere er enige i at å støtte KIGO er god og effektiv grasrotpolitikk på en haug med felt.

KIGO er en gavepakke til bydelen vår: En ferdig etablert, utprøvd og velfungerende organisasjon med et populært og inkluderende tilbud, engasjerte brukere og sterk lokal forandring. Løft fram KIGO slik at denne suksesshistorien kan bestå og vokse!

Hele Gamlebyen reiser seg nå for å støtte koret og KIGO. Engasjementet er også verdifullt for dere politikere. Politikerne og sivilsamfunnet kan spille på lag i disse fantastiske, men sårbare bydelene i Oslo indre øst. Dette skal vi få til, men da må dere se hvor viktig KIGO er.

Kigo. Foto: Kigo
Kigo. Foto: Kigo