Infeksjonsoverlege Frank O. Pettersen forteller om test prosedyrene for korona på Ullevål sykehus.

Ullevål-lege ønsker testmulighet for pårørende til helsepersonell

Det bør etableres en testmulighet for pårørende til kritiske samfunnsfunksjoner, mener overlege ved koronatestklinikken på Oslo universitetssykehus.

Publisert

I forbindelse med koronavirusutbruddet har Oslo universitetssykehus (OUS) opprettet koronatestpoliklinikker for sine ansatte på Ullevål sykehus og Rikshospitalet, samt fra tirsdag på Statens senter for epilepsi, for sine ansatte.

Ved koronatestpoliklinikken på Ullevål, som ble etablert 3. mars i et bygg som tidligere sto ledig, har de testet et økende antall ansatte hver dag de siste to ukene. Til sammen har rundt 2.000 ansatte blitt testet. Mandag hadde til sammen 28 personer testet positivt.

Les også: Over 2.000 sykehusansatte i Oslo i karantene

Pårørende bør testes mer

Infeksjonsoverlege Frank O. Pettersen er stolt over klinikken sykehuset har fått stablet på beina for de ansatte i løpet av kort tid. Men han mener at også husstandsmedlemmer til helsepersonell og annet samfunnskritisk personell bør få et bedre tilbud.

— Da ville det være tryggere for dem de bor sammen med å gå på jobb, eller eventuelt ikke gå på jobb, sier han til NTB.

Rådet fra Folkehelseinstituttet er at helsepersonell kan gå på jobb som normalt, selv om de har husstandsmedlemmer med luftveisinfeksjon som ikke er testet for covid-19.

Ved OUS skal de ansatte kontakte sin nærmeste leder dersom personer man bor sammen med, viser symptomer. Deretter er det opp til hver enkelt leder å vurdere. Ledere har også mulighet til å gi dispensasjon fra karantene til ansatte i nøkkelfunksjoner.

Les også: - Psykologer – kom dere på nett!

Bør ha munnbind

— Man burde prøve å mobilisere noe utenfor den vanlige linjen, utenfor fastlegekontorene, hvor de pårørende og ansatte i andre kritiske samfunnsfunksjoner kan få testet seg, sier Pettersen videre.

Koronatestklinikken på Ullevål er kun for de 24.000 ansatte ved OUS, og det er ikke kapasitet til å teste andre, forklarer han. Det er lang nok ventetid for test for disse ansatte allerede.

Infeksjonsoverlegen mener også at alt helsepersonell ideelt sett bør ha på seg munnbind.

— I hvert fall de som må være på jobb med forkjølelsessymptomer. Det er vinter, og mange er forkjølet. Den epidemiologiske situasjonen i Norge endrer seg fort, og kanskje må vi på et tidspunkt anbefale at alle ansatte må gå med munnbind hvis lageret rekker, sier han.

Les også: Bare to av 15 bydeler i Oslo har nok smittevernutstyr

Testekø på OUS

– Vi ser nå at flere av dem som tester positiv, ikke har noen kjent epidemiologisk forbindelse med reise til områder med utbredt spredning eller kontakt med kjente covid-19-tilfeller. Dette betyr at viruset spres lokalt i Norge, fortsetter han.

I dag anbefaler Folkehelseinstituttet bruk av munnbind ved kontakt med pasienter med luftveissymptomer som ikke møter kriteriene for testing. Ved håndtering av pasienter med indikasjon for testing av covid-19 anbefaler FHI langt strengere tiltak.

Koronatestklinikken på OUS er åpen hver dag mellom klokka 9 og 21. De sykehusansatte må avtale time på forhånd. Det er to dagers ventetid, men kritisk personell blir prioritert.

På testklinikken står de ansatte på et eget område utendørs før de blir sluppet inn i tre testrom, hvor de blir mottatt av en ansatt i fullt smittevernutstyr som tar koronatesten PCR.

Les også: Matbutikken Jacobs på Holtet med ekstra koronatiltak

— Mange vil hjelpe

Hovedoppgaven er å finne ut hvem av de rundt 2.000 ansatte ved sykehuset som er i karantene som faktisk er syke og hvem som ikke er det.

— Hvis du ikke vet at du er smittet, kan du potensielt smitte andre, sier fagdirektør for helsefag, Matthias Baaske, til NTB. Han er ansvarlig for klinikken.

Innsatsen for å få poliklinikken på plass har vært stor, forklarer han. For to uker siden la sykehuset ut fire stillingsannonser for sykepleiere, bioingeniører, helsesekretærer og leger. På annonsene fikk de til sammen over 500 søknader i løpet av tre dager, ifølge Baaske.

— Det har vært kjemperespons. Mange vil hjelpe til og bidra. Det er rørende, syns jeg, sier han.

Powered by Labrador CMS