Jose James. Foto: Shervin Lainez
Jose James. Foto: Shervin Lainez

— Jose James holder meg våken om nettene

Publisert

Jose James bare gjør noe med meg. Jeg føler meg sentimental og sensuell på samme tid. Han vekker en form for styrke i meg.

Det sies at Jose James er nyfødt som en kraftig stemme i samtidens musikkverden, men jeg føler meg nyfødt hver gang jeg lytter til ham. Jeg blir født som et nytt menneske med nye impulser, følelser og forståelser.

Hjertet mitt slår et ekstra slag for James´ musikk, og sjelen min skriker:

Yo Jose – ditt talent er mellomjordisk. Det gjør så vondt å lytte til dine vokaler. Det er så Coltrane vakkert.  

Musikken må føles

Og det er ikke tilfeldig. James er sterkt påvirket av John Coltrane. Det vanskelig å nevne Coltranes navn i noen sammenheng, ettersom jeg aldri kan si noe som kan måle seg med hans musikalske og spirituelle dybde, samt hans betydning for den kulturelle verden og det øvrige samfunnet. Ord er knappe - musikken må føles.

Likevel kan noen snaue persepsjoner sies om Coltranes musikk. Den er avansert, uforutsigbar og alltid ”on-point”, med melodier som preges av det sentimentale og med en dypere mening. Coltrane vokaliserte det europeiske instrumentet, saksofon, samtidig som musikken uttrykte et budskap om afro-amerikanernes kamp mot det urettferdige systemet i USA. Mangfoldig på et flerdimensjonalt nivå!

Noter fra Coltrane
Noter fra Coltrane

Fy faen ass

James vokaler kan hinte i den retningen, ettersom han leker med flere sjangere og er mangfoldig på sin måte. Han kombinerer jazz, folk, soul, R&B og slampoesi. Han synger i blå toner og off-beat.

Som vi sier der jeg er fra, «Damn, brotha’» eller på godt #furuset språk «Fy faen ass, bror».

Føler meg naken

Han bare gjør noe med hele meg. Jeg føler meg sentimental og sensuell på samme tid. Det er også en form for styrke som vekkes i meg. Den dype stemmen hans bærer preg av det seriøse, og den minner meg om de store borgerrettighetsforkjemperne. Derfor tar jeg alle budskapene i sangene med respekt.

Min favoritt sang er Come to my door. Den er på albumet No Beginning No End fra 2013. Ren med et enkelt oppsett. Han utleverer sin sårbarhet og uttrykker teksten med en ømhet som gjør at jeg også føler meg naken.

Flørter med ulike sjangere

Helt siden det albumet har han utvidet sin sjanger-lekenhet. I de siste albumene flørter han med flere sjangere. Musikken har blitt ytterligere avansert og interessant. I mange av sangene har han utradisjonelle takter og utypiske harmonier, blant annet i Anywhere U Go og Sword + Gun.

Jose James: Foto: Shervin Lainez
Jose James: Foto: Shervin Lainez

Det nye albumet, Love In A Time of Madness, er dynamisk med et soul, elektronisk og hip-hop preg med en jazz- og folkeundertone. James fokuserer på kjærlighet og på noe så jordnært og viktig som mellommenneskelige relasjoner. I en tid der verden er utsatt for polarisering, med Donald Trump i spissen. Nok en gang tar James nye risikoer både med tekstene og akkompagneringene.

Nå skal du få en hemmelighet

Helt fra James debuterte i 2008, har han vært en kreativ artist å følge med på. I sin musikkariere har han turnert en rekke viktige temaer og sjangere.

Musikkfremtiden er i hans stemme, og jeg er trollbundet. Han har vist at han uredd for å bryte musikkgrenser, og ikke minst for å kle av seg. Mine AKG-hodetelefoner er limt fast på hodet mitt – jeg vil bli med på hans musikkreise.

Skal jeg kvitre dere en liten hemmelighet? Jose James kommer til Oslo for første gang, 29. april, på Cosmopolite.

Jose James på Village Underground i London. Foto: Ross Brewer/Flickr
Jose James på Village Underground i London. Foto: Ross Brewer/Flickr
Powered by Labrador CMS