Fjorårets Fyll Dagene var en kjempesuksess. Koronapandemien gjør at årets messe blir digital, men arrangørene tror på bra seertall i livesendingen på nett.
Fjorårets Fyll Dagene var en kjempesuksess. Koronapandemien gjør at årets messe blir digital, men arrangørene tror på bra seertall i livesendingen på nett.

- Mange rusavhengige savner noe meningsfylt å gjøre, sier Petter "Uteligger". Nå leder han nettseminaret Fyll Dagene

I dag skulle Fyll Dagene gått av stabelen i Samfunnssalen på Arbeidesamfunnets plass. Det blir ikke noe av, men arrangørene lover live-sending på Facebook som ikke skal står tilbake for den tradisjonelle messen.

Publisert

Koronapandemien har satt en stopper for årets utgave av den viktige Fyll Dagene-messen. Men de som følger mandagens livesending på Facebook fra klokken 12, vil møte Petter "Uteligger" Nyquist som programleder, og tidligere Southampton-proff og landslagsspiller Claus Lundekvam i rekken av interessante gjester.

Formålet er å samle aktører innen jobb, skole og fritidsaktiviteter, slik at folk som er motiverte for og som ønsker seg en meningsfull hverdag uten rus skal skaffe seg god oversikt over hvilke muligheter som finnes.

Meningsfylt dag er avgjørende

— Etter utallige møter de siste seks årene med folk som har eller har hatt utfordringer med rus eller psykisk helse, opplever jeg at veldig mange savner å ha noe meningsfylt å fylle dagene med, sier Petter Nyquist.

Han har i flere tv-serier satt søkelyset på de utfordringene folk som beveger seg i ytterkantene av samfunnet opplever. Nå ser han frem til å lede Fyll Dagene 2020.

— Om det er en fritidsaktivitet, kurs eller jobb spiller ikke så stor rolle. Det å ta del i og å føle seg som en del av samfunnet mener jeg er helt avgjørende, understreker den folkekjære programskaperen.

— Det er helt avgjørende for folk å ha noe meningsfylt å gjøre, sier Petter 'Uteligger' Nyquist.
— Det er helt avgjørende for folk å ha noe meningsfylt å gjøre, sier Petter "Uteligger" Nyquist.

I fjor stilte over 60 ulike aktører ut, og messen fikk besøk av over 700 personer her i Oslo. I år skulle messen egentlig arrangeres i uke 38, i byene Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.

— Vi forsto tidlig at korona-pandemien i år ville sette en stopper for den tradisjonelle messen, sier Tonje Anholdt.

Hun er spesialkonsulent i velferdsetaten i Oslo kommune, og er den som i sin tid klekket ut idéen til en slik messe. Da koronaen kom måtte de som arrangører av messen tenke nytt.

— Fyll Dagene er fortsatt viktig, korona eller ikke korona, sier Anholdt.

Resultatet blir en live-sending som streames på Facebook mandag 14. september fra klokken 12 til 14.

— Det er flott at Petter Nyquist takket ja til å være programleder. Han viser et genuint engasjement for denne målgruppen, både gjennom både sine programmer og ikke minst via "Stiftelsen Petter Uteligger".

Vanskelig å finne riktig tilbud

Endel brukere synes det er vanskelig å finne informasjon om rusfrie jobb-, fritids- og aktivitetstilbud. Spesielt gjelder dette brukere i rusfri rehabilitering og rusbehandling, men også personer som jobber med rusforebygging savner en oversikt over hvem som tilbyr slike tjenester.

— Dette kom godt frem da Oslo kommune jobbet med kunnskapsgrunnlaget for rusmeldingen, forteller Anholt.

Over 700 personer var innom Fyll Dagene i Oslo i 2019. 60 ulike aktører stilte ut.
Over 700 personer var innom Fyll Dagene i Oslo i 2019. 60 ulike aktører stilte ut.

Claus Lundekvam på gjestelisten

Tidligere fotballproff Claus Lundekvam rakk å spille 290 kamper i den engelske toppligaen. For endel år siden innrømmet han langvarig kamp mot rusavhengighet, og i 2015 ga han ut den selvbiografiske boka "En kamp til".

— I tillegg til gjestene som dukker opp, har vi fått besøkt mange inspirerende mennesker og tilbud rundt om i landet. De møter dere i innslagene vi har i sendingen på nettet, forklarer Petter Nyquist med kjent innlevelse.

I denne videoen får du vite mer om hvor viktig det er for folk flest å føle seg til nytte - og å fylle dagene med mening:

Video: Teddy TV/Velferdsetaten i Oslo.Powered by Labrador CMS