Torbjørn Mohn-Haugen tok initiativet til tavla på dagen for selvmordsforebygging.

På Verdensdagen for selvmordsforebygging satte Torbjørn opp en tavle i Vaterlandsparken fylt av personlige ord og støttende budskap

For ni år siden mistet Torbjørn Mohn-Haugen sin egen far til selvmord. Etterpå fikk han en tung depresjon og forsøkte å ta sitt eget liv.

Publisert

Selvmord og psykisk helse er noe som berører mange. I 2018 alene (siste tall) tok 674 mennesker sitt eget liv her til lands. Spesielt unge og menn er utsatte.

En rekke organisasjoner samarbeidet torsdag for å markere Verdensdagen for selvmordsforebygging. I Vaterlandparken på Grønland kan folk skrive en hilsen til noen de vet sliter, noen de har mistet eller noen de savner. På tavla står det flere fine budskap og trøstende ord:

«Takk for 25 år», «Du er ikke alene», «Dine meninger og følelser er viktige» og «Kjære Daniel, jeg savner det hver dag. Du er alltid med meg. 🖤 🖤 🖤 Mammaen din.»

Det er lov å ha det vondt. Din smerte er gyldig. Det finnes noen som vil lytte og hjelpe, står det på tavla.

Mistet nevøen og søsteren

Initiativtaker er Torbjørn Mohn-Haugen, erfaringskonsulent i bydel Gamle Oslo. Han forteller at ideen om å stå i Vaterlandparken kom for bare et par-tre uker siden. – Det er fint å se at det ble noe av, på så kort tid. Og utrolig bra at så mange har bidratt.

Nina Gjerde fra organisasjonen LEVE (Landsforeningen for etterlatte ved selvmord) har bakgrunn fra psykiatrien og jobber med kurs for pårørende om deres opplevelser. Hun har følt på hvordan det er å miste noen ved selvmord: først en nevø, så elleve år senere hans mor, altså hennes søster. – For meg har det å snakke med andre vært noe av det viktigste i bearbeidelsesprosessen, sier hun.

Fra venstre: Lise Færevaag og Nina Gjerde, begge styremedlemmer i LEVE Oslo. Til høyre: Torbjørn Mohn-Haugen og Lena Engelsen, generalsekretær i Landsforeningen 1001 dager.

– Må finne de som strever

En annen av de tilstedeværende ved tavla i Vaterlandsparken er Lena Engelsen, generalsekretær i Landsforeningen 1001 dager, som setter fokus på mental helse under graviditet og etter fødsel. Lena gikk gjennom en fødselsdepresjon for noen år siden, men visste ikke hva dette var. Noe hun ikke er alene om. Hun manglet både et hjelpetilbud og noen som kunne få henne til å forstå hva det var hun gikk gjennom.

I dag sprer Lena informasjon gjennom Landsforeningen 1001 dager. – Vi må bli bedre til å finne de som strever. Tilbudet må være tilgjengelig og lett å finne, og det må jobbes mot stigmaet rundt denne tematikken, mener hun.

Har hatt mange sterke samtaler

Alle de som står rundt tavla er enige om at det å snakke om, normalisere og motarbeide tabuet og stigmaet rundt selvmord og psykisk helse er avgjørende.

Den store tavlen i Vaterlandsparken er ett steg på veien. Den gir muligheten for dem som ønsker det til å bidra med sitt.

Mange sterke budskap på tavla.

– Jeg har hatt mange sterke samtaler i dag, noen av dem med mennesker som har mistet noen nylig, forteller Nina Gjerde.

– Vi har ingen å miste

Initiativtaker Torbjørn skriver stadig på tavla og kopierer bidrag han har fått inn fra ulike mennesker via blant annet Snapchat.

Han forteller at den 10. september hvert år er en slags symboldag for ham, en anledning til å tenke på og reflektere over det han selv og andre har gått gjennom.

I dag har Torbjørn det bedre i livet sitt, og han bruker sine opplevelser i jobben som erfaringskonsulent. – Kommunen har blitt bedre på å ta i bruk folks egne erfaringer. Vi har ingen å miste, oppsummerer han.

Torsdag la regjeringen fram en ny handlingsplan for selvmordsforebygging med en såkalt «null-visjon», som skal ha som mål å bringe antallet tilfeller helt ned til null.

Video: LEVE Landsforeningen for etterlatte ved selvmord

Den anonyme hjelpetelefonen til Mental Helses er: 116 123

Powered by Labrador CMS