Jeg er redd vi kan glemme 2020, sier Erk Potur hos Crow Bar.

Når utestedene i byen ikke lenger får skjenke, hva skjer med ølet som er kjøpt inn?

Byrådets skjenkestopp sist lørdag satte mange av byens utesteder i en lei knipe. Øl har begrenset levetid, i verste fall går tusenvis av liter med øl til destruksjon.

Publisert

Svaret er at tankøl og fatøl er ferskvare og må kastes. Åpnede fat har få ukers varighet, og tankøl fra Ringnes eller Hansa har holdbarhet i åtte uker fra leveringsdato. Ølbarer blir derfor spesielt hardt rammet av skjenkestoppen om dagen.

– Jeg er redd vi kan glemme 2020, sier Erk Potur. Han er daglig leder på Crow Bar i Torggata. Vi har permittert alle ansatte, det er veldig trist å tenke på alle kollegene som helt plutselig ikke har en jobb å gå til, sier han.

Det populære utestedet selger nesten 70.000 liter øl i året. Nå er det bråstopp. 90 prosent av ølet er produsert i Norge, så her er det mange underleverandører som vil få kjenne det.

Crowbar i gode dager, på jakt etter kunder i Torggata.

Foreløpig klarer utestedet å betale regningene sine, men det vil ikke vare lenge dersom situasjonen vedvarer. Potur har ikke hørt noe fra gårdeieren Olav Thon, men en ordning Thon vil ha mye å si for å klare seg gjennom krisen.

Frykter konsekvensene

– Vi har mer enn 13.000 øl på lager, med forskjellig levetid. Går det et halvt år er det helt krise. Jeg er også redd for hva dette gjør med folk sine restaurantvaner etter av pandemien er over. Vil de tørre å gå ut igjen, undrer han.

Også hos Sagene Bryggeri er de aller fleste permittert, ifølge daglig leder Knut Johannessen.

Bryggerimester Kristian Johnsen og Sagene Bryggeri leverer øl til dagligvarebransjen. Det er bryggeriet glade for nå.

– Alle som er involvert i salg og event er permittert. Men vi er så heldige at vi også leverer til dagligvare-kjeder. Det betyr at vi ikke har stanset helt opp. De ulike ølsortene våre har forskjellig holdbarhetstid, og blir dette langvarig, vil vi måtte sende det til destruksjon, sier han.

Godt samhold i bryggeribransjen

Nordens første pub-bryggeri, Oslo Mikrobryggeri i Bogstadveien, slipper heller ikke unna krisen. – Vi har permittert alle ansatte, sier Christopher Jerner. Han er en av to eiere og har vært med fra starten i 1989. – Jeg synes ekstra synd på dem som jobber her ved siden av studiene, de har ikke krav på økonomisk kompensasjon, sier han.

Jerner forteller om en bransje med godt samhold og kollegialitet. Mangler man en ingrediens eller trenger et tips, er det alltid noen som vil hjelpe.

– Vi benytter anledningen til å pusse opp puben, forteller han. Som et dugnadsprosjekt. Min datter har malt om stedet nå. Også har vi en velvillig gårdeier med på laget. Han har hatt oss her i tredve år og sier at han vil ha oss her i tredve til.

Oslo mikrobryggeri var det første pubbryggeriet i Norden.

Dyrt å kaste øl

Det er ikke bare å helle øl som har gått ut på dato i vasken. Myndighetene skal ha et ord med i laget når alkohol er inne i bildet. Ølet skal leveres til destruksjon til renseanlegget på Bekkelaget. Gratis er det heller ikke.

Dette kommer på toppen av kostnadene man har hatt til innkjøp eller produksjon. En mager trøst er at man får refundert de avgiftene man har betalt dersom ølet må destrueres.

Powered by Labrador CMS