Jan Erik Gustavsen driver Christiania Sykkelverksted. Foto: Robin Sandvid
Jan Erik Gustavsen driver Christiania Sykkelverksted. Foto: Robin Sandvid

Jan Erik Gustavsen (71) syklet under OL i Mexico og Munchen. I dag driver han Christiania sykkelverksted

Publisert

Fremdeles er det sykler som gir Jan Erik Gustavsen en mening med livet. Hver morgen stiller han i det populære sykkelverkstedet sitt i Fredensborgveien.

— Livet handler ikke alltid om å spare penger for å dra på ferie til Spania, jeg liker ikke å sole meg, forteller den livsglade mannen.

Klokken sju på morgenen er han klar for en ny dag. Han drikker morgenkaffen som står klar på benken, mens han smører ferdig brødskivene sine.
— Frokost er det viktigste måltidet om dagen, sier han med et smil.

Opprinnelig skøyteløper

Den gamle Glåmdalsmannen er oppvokst på gård med hester, og har drevet med fysisk arbeid hele livet. Da han var liten startet han med skøyter, noe han drev med i flere år. Som syttenåring var han best i juniorklassen i Norge. Om sommeren var det ikke like lett å få trent, noe som gjorde at han begynte å sykle i stedet. Det ble starten på noe større.

Han la all energien i syklingen, men måtte tjene penger for familien ved siden av. I 1961 gjorde han ferdig utdanningen som rørlegger.
— Det kunne ikke bare være galskap vi holdt på med, forteller han med minner i blikket.

Jan Erik Gustavsen (i midten) trives med arbeidet og planlegger ikke å legge ned med det første. Foto: Robin Sandvid
Jan Erik Gustavsen (i midten) trives med arbeidet og planlegger ikke å legge ned med det første. Foto: Robin Sandvid

Leder i Glåmdal sykkelklubb

På 80-tallet ble han sportslig leder for Glåmdal sykkelklubb, og var aktiv leder i 12 år. Klubben er i god drift ennå, og er fortsatt en av Norges største sykkelklubber.

På den tiden var gutta i sykkelklubben blant de beste i Europa, og de jobbet hardt for topplasseringer i internasjonale mesterskap. De syklet OL i 1984, og gutta fra Glåmdal tok tredjeplass. Første gang Dag Otto Lauritzen stilte i VM Barcelona som proff, var det Gustavsen som ledet ham.

Syklet OL i Mexico

Gustavsen har også syklet to OL selv. I 1968, en varm solrik dag. Det var 40 grader og luften var tung. Pedalene på sykkelen gikk rundt, men det var som om det alltid lå på et ekstra gir. Et godt stykke opp i fjellet i Mexico begynte luften å tynnes ut. Det ble vanskelig å puste i varmen, men Gustavsen sto på og syklet ferdig. Han deltok også under OL i München i 1972.

— Etter hvert ble beina dårligere og kondisjonen var ekstra vanskelig å holde oppe. Da var det min tur til å legge det bak meg, forteller han, idet en kunde kommer inn med druer og betaling for et fikset sykkelsete.

En kunde får fikset et sykkelsete av sykkelveteranen. Foto: Robin Sandvid
En kunde får fikset et sykkelsete av sykkelveteranen. Foto: Robin Sandvid

Drev sykkelutleie på Aker Brygge

Etter han dro fra sykkelklubben, startet han og en kompis sykkelutleie ved Aker brygge. Da kom det store båter inn med turister, som alltid kom innom for suvenirer og sykkelleie. Den drev han i fjorten år helt til bysykkelen ble lansert. Da ble konkurransen for hard og Gustavsen måtte bytte taktikk.

Han kom over en god mulighet og startet sin egen sjappe i Fredensborgveien, Christiania Sykkelverksted. Der jobber han den dag i dag, midt på fortauet. En lokal sykkelhelt.

Powered by Labrador CMS