Grønt for marka og blått for sentrum skal vise vei for de reisende på Helsfyr T-banestasjon. Bak utsmykningen står Frogner-kunstneren Katrine Giæver. Foto: Christian Boger
Reisende på Helsfyr T-bane kan glede seg over en ny og fargerik stasjon
I går kunne reisende med t-banen på Helsfyr ta i bruk en skinnende og nyoppusset stasjon. Sterke farger skal gjøre det lettere for de kollektivreisende å finne veien.
I ett års tid har reisende med t-banen fra Helsfyr opplevd en stasjon som har vært preget av stengsler og ombyggingsarbeider. Både inne på selve stasjonen og utenfor har Sporveien oppgradert anlegget.
Med 20.000 påstigninger på T-banen hver dag og 18 busslinjer med stopp her, er stasjonen et av byens mest trafikkerte kollektivknutepunkt. Torsdag formiddag kunne de reisende ta en ny stasjon i bruk, selv om ikke alle utearbeidene rundt stasjonen er ferdige. Disse må vente til det blir varmere i været.
— Det nye utseendet viser at en T-banestasjonen ikke bare behøver å være grå og trist, sier en svært fornøyd konserndirektør for infrastruktur og prosjekter i Sporveien, Per Magne Mathisen til VårtOslo.
Farger skal vise veien
En stor del av oppgraderingen har vært av den tekniske arten, men det har også blitt plass til kunst på veggene. Etter en konkurranse utlyst av Kulturetaten, ble kunstner Katrine Giæver valgt til å utsmykke stasjonen. Resultatet har blitt fargerike vegger på vei ned til perrongene.
Annonse
— Tanken er at den reisende møter en blå eller grønn vegg i samsvar med hvilken vei de skal. Den blå veggen viser vei mot fjorden og sentrum, mens den grønne veggen viser veien ut av byen og til marka, forteller kunstneren.
En vennlig stasjon
Kunstverket har blitt på hele 260 kvadratmeter og viser et fargespill på vei mot banen.
— Egentlig ønsket jeg å ta utgangspunkt i farger jeg fant rundt stasjonen, men her var alt veldig grått. Fargene er satt sammen for å gi de reisende et mer vennlig inntrykk av stasjonen, og dermed kanskje også en bedre reise og dag, smiler Giæver.
Eldgammel utsmykningteknikk
Kunstverket er utført i teknikken stucco lustro. Teknikken stammer fra Italia og kan dateres helt tilbake til romertiden, og Pompeii. Stucco lustro er en klassisk marmorpuss, som består av brent kalk, knust marmor og fargepigment. Denne sparkles på i mange lag og "forsteines" over tid.
— Selve arbeidet har jeg ikke utført selv. Det måtte vi leie inn italienske eksperter for å få utført. Det er ikke mange igjen i dag med kunnskapen om denne måten å utforme kunst på, forteller en fornøyd kunstner.
I tillegg til kunsten, har den nye t-banestasjonen fått ny belysning, plattform og adkomsthall, med nytt interiør, ny bi-inngang i vest og ny skilting.
— Kunst rett i fleisen
En av dem som var til stede under torsdagens nyåpning var kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap). Hun var imponert over hva kunstneren har fått til på stasjonen.
— Dette er kunst midt i fleisen. Kunst på reisen. T-banestasjoner er viktige og gode byrom for formidling av kunst og kulturopplevelser. Her blir kunsten tilgjengelig for alle. Undersøkelser viser at innbyggerne i byen vår setter pris på, er glade for og stolte av at vi har kunst i offentlige rom, sier kulturbyråden.